ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Осем кандидати за членове на КЗК

кзк

Кандидатите да влязат в новия състав на Комисията за защита на конкуренцията вече са осем. След като вчера АБВ внесоха кандидатурата на офицера, педагог и адвокат Николай Илчев, днес депутати от различни парламентарни групи добавиха още седем имена.

Повечето бяха номинирани и при предишния опит за избор на нов състав на антимонополния регулатор през март, който се провали.

Ново е името на зам.-кмета на София Юлия Ненкова, която очаквано ГЕРБ сега предлага за председател. Тя е майка на народния представител Александър Ненков. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Била е председател на надзорния съвет на Агенцията по приватизация.

Кандидатът на ГЕРБ за член на комисията е Георгица Стоянова, която в момента оглавява правната дирекция на Министерството на отбраната. Тя е магистър по право от ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград.

Депутатите от СДС са внесли кандидатурата на Красимир Витанов – в момента управител на държавното дружество "Екоинженеринг – РМ" към Министерството на икономиката. Има опит като юрист в агенция "Пътна инфраструктура" от 2010 до 2014 г. , а по време на Пламен Орешарски е бил председател на надзорния съвет на "Булгартрансгаз" по време на управлението на Пламен Орешарски. Също завършил право в ЮЗУ "Неофит Рилски".

Напусналият групата на ДПС депутат Муса Палев е внесъл документи за Кирил Дойчинов, който от 2005 до 2009 г. е работил като юрист в КЗК – една година в дирекция "Нелоялна конкуренция" и три години като старши експерт към дирекция "Обществени поръчки и концесии". И той е възпитаник на ЮЗУ "Неофит Рилски".

Кандидатът на БСП за член на антимонополния орган е Анна Янева, която беше зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев". По същото време зам.-министър на икономиката беше и сегашният лидер на партията Корнелия Нинова. Тя е завършила ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС).

Българският демократичен център предлага Стамен Гърбелов, който от 2008 г. работи в дирекция "Нелоялна конкуренция" към КЗК, а от 2013 г. е и неин директор. Той е и кандидатът с най-много опит по прилагането на Закона за защита на конкуренцията. Преди това е работил като юрисконуслт в "Шарлопов Хотелс" и "Драма" ЕООД гр. Смолян, като е осъществявал правното обслужване на дружествата от групата. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски". Има и магистратура по право на Европейския съюз от университета Карлос III в Мадрид. Освен това е каратист, председател на клуб по алпинизъм и свири на родопска гайда.

Кандидатът на Патриотичния фронт е зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, който беше член на КЗК между 1997 и 2003 г. Той е завършил право в Софийския университет.

Срокът за внасяне на кандидатури изтича в край на работния ден утре.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст