САЩ призна Индия за основен партньор в областта на отбраната

Моди и Обама

САЩ призна Индия като "основен партньор в областта отбраната" по време на посещението на министър-председателя Нарендра Моди в Америка. Моди се срещна с президента на САЩ Барак Обама и в съвместно изявление обявиха плановете си за съдействие между двете страни, съобщи Financial Express.

По отношение на отбраната САЩ и Индия могат да бъдат фактори за стабилност и като се има предвид все по-засилено сътрудничество в областта, САЩ признава Индия като основен свой партньор, заяви Барак Обама след срещата си с Моди.

Основните акценти от съвместното изявление на Нарендра Моди и Барак Обама:

САЩ ще продължи да работи за улесняване на обмена на технологии с Индия до ниво, съизмеримо с това на най-близките си съюзници и партньори. Обама и Моди са постигнали разбирателство, при което Индия ще получи лиценз за свободен достъп до широк спектър от технологии във връзка с мерки, които трябва да предприеме, за да преследва целите си за контрол на износа.

Министър-председателят на Индия и президентът на САЩ са се ангажирали да засилят сътрудничеството си в подкрепа на инициатива на правителството на  Моди "Направи в Индия" за разширяване на съвместната продукция и съвместно разработване на технологии за отбрана.

Новите работни групи по разработване на технологии за отбрана ще включват договорени позиции, обхващащи военноморски системи, въздушни системи  и други оръжейни системи за защита. Лидерите обявиха и финализирането на текста на приложението за обмен на информация в рамките на Съвместната работна група по технологично сътрудничество в разработването на самолетоносачи.

В подкрепа на инициативата „Направи в Индия“ ще се подпомагане и развитието на индустрии за силова отбрана и тяхната интеграция в глобалната верига за доставки. От своя страна САЩ ще улесни износа на стоки и технологии, в съответствие със законодателството си за проекти, програми и съвместни предприятия в помощ на официалното сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Индия.

Обама и Моди са постигнали съгласие да се задълбочи сътрудничеството и в областта на киберсигурността като да допринасят за подобряване на сътрудничество в областта на критичната киберсигурност, киберпрестъпленията и злонамерената онлайн активност.

Лидерите потвърдиха интереса си за взаимопомощ между САЩ и Индия за насърчаване на морската сигурност. Те отново подчертаха значението, което придават на осигуряването на свободата на корабоплаването и експлоатация на ресурсите. Моди и Обама се обяха и за разрешаване на морски териториални спорове с мирни средства.

В края министър-председателят на Индия и президентът на САЩ аплодираха засилването на военно съдействие между двете страни, особено в съвместните учения, обучението на кадри, хуманитарната помощ и реагиране при бедствия. Те изразиха желание да се достигне до споразумения, които ще улеснят по-нататъшното разширяване на двустранното сътрудничество в областта на отбраната и практически.

Признавайки, важен етап в партньорството за борба с тероризма на САЩ и Индия, лидерите приеха с радост финализирането на съглашението за улесняване на обмена на терористична информация и съвместен мониторинг .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст