Северна Корея отново произвежда плутоний

северна корея плутоний йонбьон

Северна Корея е възобновила работата в завод за производство на плутоний, заяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от ДПА и Ройтерс. Агенцията се позова на събрани чрез сателитно наблюдение данни.

"Има признаци, че дейностите в завода за преработване в Йонбьон са възобновени", каза говорителят на МААЕ Фредрик Дал. По думите му може да става дума за производство на плутоний от отработено гориво.

МААЕ, която няма достъп до ядрените обект на Северна Корея и извършва наблюдение предимно чрез сателит, е казвала по-рано, че е засичала дейности в комплекса в Йонбьон, който заема централно място в програмата за ядрени оръжия на Пхенян. Генералният директор на МААЕ заяви, че е било наблюдавано "движение на автомобили, пара, изпускане на топла вода или транспортиране на материали" като признаци за извършвани дейности в реактора, мястото за обогатяване на уран и завода за преработване.

Институтът за наука и международна сигурност във Вашингтон също съобщи наскоро, че са забелязани признаци за приготовления или започване на дейности в обекта, посочва ДПА.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст