250 000 чакат ред за работа в “Голдмън Сакс”

работа

Броят на молбите за работа в инвестиционните банки, подадени от 2012-а насам от студенти, са се увеличили с над 40%, сочат данни на "Файненшъл таймс". Но пък популярността на банковите услуги е намаляла рязко сред защитаващите магистратури в десетте водещи бизнес университети в света.

Своеобразен рекордьор по популярност е "Голдмън Сакс". Там в началото на това лято са получени над 250 хил. заявления. Това е многократно повече от броя на кандидат-банкерите, които "акулата" от Уолстрийт би могла изобщо да назначи на работа. От тях 30 542 са завършили магистратури. Мотивът за заявленията ще е допълнителна лятна заетост или става дума за кандидати за новооткрити позиции на партньори. Ръководството на групата съобщи, че миналата година е наела общо 9700 служители на всички равнища.

Подобна е тенденцията и в други големи банки. "Джей Пи Моргън" е получила с 40% повече молби от висшисти за работа в поделението за инвестиционни банкови услуги, отколкото са били през 2014-а, и ще наеме едва 2% от кандидатите. "Ситигруп" ще удовлетвори 2.7% от внесените заявления за работа, а "Бенк ъф Америка Мерил Линч" – 3 процента. Ръководството на банката очаква 90% от одобрените лица да приемат предложените длъжности. 

"Моргън Стенли" обяви, че поделението й за инвестиционни банкови услуги в Северна Америка получава годишно по около 8 хил. молби за работа срещу малко над 6 хил. в периода 2006-2007-а. Тези кандидати се състезават за малко над 100 свободни места. "Дойче банк" пък съобщава за 14% ръст на заявленията за работа в офисите си по света през тази година. Наела е с 9% повече служители, отколкото през 2015-а.  

Тези факти показват, че и страховете за "изтичане на мозъци" в сектора явно са твърде преувеличени. Повечето кандидати се дължат отчасти на намалелия брой на инвестиционни банки след фалитите на "Беър Стърнс" и "Лиймън брадърс". Съществен принос за възраждането на инвестиционното банково дело като желана професия имат и целенасочените усилия на банките да сложат край на политиката си на "работохолизъм". 

В миналия си брой "БАНКЕРЪ" запозна читателите си с мерките, които "Ю Би Ес" и "Креди Сюис" са въвели за служителите си, за да снемат огромното напрежение и стрес на работното място. В Щатите пък "Моргън Стенли" съблазнява инвестиционните си банкери с платени отпуски за новите заместник-директори и с по-ранни предложения за повишения на служителите в началото на кариерата им. 

Вътрешен източник от "Моргън Стенли" съобщи още, че неотдавна банката е въвела четири седмици платен отпуск за вицепрезидентите и отзвукът е бил много положителен. По правило достигането на това управленско равнище, на което банкерите обикновено получават над 150 хил. щ. долара годишно, става след петгодишен изнурителен труд – до среднощ. Новата схема с платените почивки трябва да успокои персонала, че никой няма да бъде смятан за "слабо звено" само защото си е взел отпуск.

Другата новост в стратегията на "Моргън Стенли" за задържане на най-способните е решението на ръководството да започне още през ноември (три месеца по-рано от обичайния период за оценка) разговори за перспективите за професионално израстване на анализаторите. Промяната се отдава на навика на хеджинговите фондове и фирмите за частни капитали в Ню Йорк да започнат да "крадат" банкови кадри през февруари. Според новия си график "Моргън Стенли" ще има само три до четири месеца за оценка на способностите на новопостъпилите анализатори, въпреки че някои от тях са били банкови стажанти преди това. Според банкери това е напълно достатъчен срок за "отличаване на най-добрите".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст