Синдиците на КТБ се готвят за плащания

КТБ Корпоративна търговска банка

Около 26.83 млн. лв. са постъпленията по сметката на фалиралата Корпоративна банка през месец май, според последния доклад на синдиците й. 25.91 млн. лв., според написаното в него, са дошли от други банки, близо половин милион са от осребряване на ценни книжа, търгувани на борсови пазари, и около 336 хил. лв.  са постъпили от събиране на кредити.

От данните в доклада става ясно, че парите от продажбата на акциите на "Хедж Инвестмънт" в "Авионамс" – над 28 млн. лв., все още не са постъпили по сметката на КТБ. Вероятно те ще се появят в доклада за юни. Всъщност това е единствената голяма сполучлива сделка на синдиците по осребряване на обезпечения в полза на Корпоративна банка.

Както неведнъж "БАНКЕРЪ" писа, по-голямата част от приходите идват от сметките на обявената в несъстоятелност кредитна институция в други банки.

Но има и добра новина. Вестник "БАНКЕРЪ" научи, че до края на годината ще бъде направена първата частична сметка за разпределение на натрупаните по сметки на синдиците средства. С други думи, кредиторите на банката ще получат част – макар и минимална, от вземанията си. Колко процента от общия размер ще бъдат те, кога и по каква схема ще им бъдат възстановени обаче зависи от много обстоятелства.

Първото от тях е дали ще бъде намерен купувач за активите на банката като цяло. До края на юни се очаква "ПрайсУотърхаус Купърс" да приключи с оценката им, като по предварителна информация тя ще е около 1 млрд. лв. – с около 200 млн. лв. по-малко от балансовата им стойност.

Продажбата на активите като цяло е най-добрият вариант за изход от несъстоятелността на Корпоративна банка. При него купувачът осигурява и изплаща накуп 1 млрд. лв.  на кредиторите на банката съобразно реда, на който те се намират, и според дела на вземането им. Стигне ли се до продажбата на активите на банката като цяло, с тази операция ще приключи и процедурата по несъстоятелност.

Проблемът е, че това е най-сложният и малко вероятният развой на събитията. Причината е, че купувач на активите на фалирала банка като цяло може да бъде само друга банка или дружество, получило от БНБ предварителен банков лиценз. А евентуалният купувач би трябвало да докаже, че разполага с налични средства, които да са най-малко равни на сумата, посочена при оценката на активите. С тях той трябва да се разплати с кредиторите на КТБ в рамките на 30 дни след получаване на разрешението за покупка на активите на затворената банка. Доколкото очакванията са, че тази оценка ще е около 1 млрд. лв., е трудно да се каже дали ще се намери инвеститор, който да е готов бързо да похарчи подобна сума.

Вторият и по-вероятен вариант за разплащане с кредиторите на КТБ е това да стане за сметка на вече натрупаните ликвидни средства – около 600 млн. лева. Те може би ще се увеличат с около 145 млн. лв.,  ако до започването на този процес синдиците на КТБ успеят да намерят купувач на Търговска банка "Виктория", която е дъщерна на КТБ. Процедурата на търсене на купувач за нея е удължена и ще продължи след приключването на прегледа на качеството на активите. Може да се окаже, че там по-изгодният вариант за масата на несъстоятелността на КТБ е доброволна ликвидация. При нея обаче се изисква повече време – поне половин година. А вземе ли се решение това да е начинът за осребряване на този актив на КТБ, синдиците ще плащат само от натрупаните вече средства по сметките им. Тук има и още една подробност. И тя е, че по закон синдиците са длъжни да заделят от натрупаните вече средства суми, които да обезпечат претенциите гражданите и фирмите, обжалвали сегашния списък на кредиторите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст