ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тачева изпревари Станков в конкурса за шеф на НИП

НИП

Бившият правосъден министър Антон Станков отпадна от втория конкурс за нов директор на Националния институт на правосъдието (НИП). Очакването за участие на трима бивши шефове на правосъдното ведомство в надпреварата за сладкия пост не се сбъдна. Този път срещу досегашния шеф на училището за магистрати Драгомир Йорданов излиза Миглена Тачева. 

Отстраняването на Станков е станало с решение на управителния съвет на института, мотивирано с липсата на представени от него документи за участие. Гласували "за" са правосъдният министър Екатерина Захариева, председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров,  деканът на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Сашо Пенов и членът на Висшия съдебен съвет Светла Петкова. Против отстраняването на Станков се е обявил единствено другият член на съвета в управата на института – Мария Кузманова.

Правилата на конкурса изискват от кандидатите автобиография, свидетелство за съдимост, копие от диплома за завършено висше юридическо образование, от удостоверение за придобиване на юридическа правоспособност, документ за юридически стаж, медицинско свидетелство, удостоверение от психодиспансер, данни за имущественото състояние. Антон Станков не ги е подал в указания срок. Но в заявлението си за участие е заявил изрично да бъдат ползвани документите от участието му в първата процедура за избор на директор на НИП, в която той участва срещу Йорданов. Тя беше проведена миналия месец, без да се стигне до успешен избор, тъй като никой от тях не събра необходимите по закон 2/3 от гласовете в управителния съвет.

Очевидно Станков е разчитал, че при липса на промяна в обстоятелствата няма нужда да подава отново същите документи, а те ще бъдат приложени служебно. Но според изборните правила до конкурса не се допускат кандидатите, които не представят необходимите документи. В случая е предпочетен строго формалният подход. Нищо не е пречело от Станков да бъде изискана изрична декларация за липса на промяна в обстоятелствата, за която би носил както дисциплинарна, така и наказателна отговорност. Пред медиите той коментира язвително, че за подобно отношение и бюрокрация е чел "само в книгите на Илф и Петров".

Решението му да не обжалва отстраняването показва обаче, че оценява реално шанса си да събере необходимата подкрепа. Повече от сигурно е, че всеки от кандидатите е направил сондажи и е наясно с лобитата зад съперниците си. Въпросът е дали и козовете на Тачева ще са достатъчни, или някой от гласувалите в предишния конкурс за Станков ще подкрепи гласувалите за Йорданов. Възможно е отново да не се стигне до избор, което би означавало, че има друг скрит фаворит. В първата надпревара Антон Станков получи гласовете на Георги Колев, Сотир Цацаров, Светла Петкова и Мария Кузманова. А е малко вероятно сега те да гласуват за Драгомир Йорданов.

 

Малко след края на министерския си мандат Миглена Тачева стана председател на управителния съвет и изпълнителен директор на "Феста Хотели" АД, изпълнителен директор на "Феста Холдинг" АД, както и член на надзорните съвети на "Инвестбанк" АД и ЗАД "България" АД. От юни 2014 г. е правен съветник в дружеството "ВВМД" ООД, чиито дялове са заложени в  полза на "Инвестбанк" срещу кредит в размер на 767 500 евро.  Дружеството се занимава с пране и химическо чистене, а през 2014 г. закупува перилното стопанство в курорта "Слънчев бряг". То включва имот от над 12 дка със сграда от близо 6.3 дка в него. В последния годишен финансов отчет на "ВВМД" ООД за 2014 г. са посочени приходи от над 880 000 лв., но счетоводният финансов резултат е загуба от близо 140 хил. лева. Тачева има и позиции в т. нар. неправителствен сектор, работещ по проекти с донорски средства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст