ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Франция, Германия и Полша се обявиха срещу “Брексит”

ваймарски триъгълник

Трите страни от Ваймарския триъгълник – Франция, Германия и Полша, потвърдиха във Варшава желанието си Великобритания да остане член на ЕС, предаде Франс прес.

"Страните от Ваймарския триъгълник напълно уважават суверенното решение на британския народ, но изразяват силното си предпочитание за оставането на Великобритания в ЕС", се казва в съвместна декларация на министрите на европейските въпроси Арлем Дезир, Михаел Рот и Конрад Шимански.

Тримата министри не споменават изрично поводите за разногласия като бежанските квоти или проекта за газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия, а единствено подчертават по последния въпрос, че "всяка нова инфраструктура в ЕС трябва изцяло да спазва Третия енергиен пакет и целите на Енергийния съюз".

Те обявяват подсилването на Ваймарския триъгълник като "по-активна и динамична платформа за сътрудничество" и "инструмент за сплотеност и солидарност за 21-ви век".
Министрите подчертават също, че предвиденото в Минските споразумения прекратяване на огъня в Украйна все още не се спазва напълно, а е необходимо условие "за всякаква съществена промяна в позицията на ЕС към Русия, включително в политиката на санкции".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст