ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ръстът на икономиката може да стигне 3%

Илиян Райчев - изп. дир. на БАЕЗ Сергей Цветарски - предс. на НСИ Любен Петров - зам.д мин. на икономиката

При нормална политическа обстановка у нас, е възможно през тази година българската икономика да постигне 3 на сто ръст. Това прогнозира заместник-министърът на икономиката Любен Петров на конференция, посветена на износа.

Според Петров, страната ни може да възстанови добрите си експортни позиции в страни, където те вече са загубени, но затова е необходимо бизнесът да се обедини и да работи по-активно. "В държавите от бившия Съветски съюз, когато отидете и кажете някои знакови български марки, те предизвикват в хората възхищение", обясни той.

"Макар и добър, икономически ръст от 3 на сто не е достатъчен", посочи министърът. По думите му, правителството поставя особен акцент върху райони като Северозападна България, където има нужда от сериозни инвестиции.

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски посочи, че от 2009 година досега, с малки изключения през 2014-а, износът от България непрекъснато нараства. Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция е Белгия са основните страни-партньори на България от Евросъюза. Извън него страната ни изнася най-много в Турция, Китай, Сърбия, Русия и Македония.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст