ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

АС -Русе възстанови мемориалната плоча на „Дойче шуле“ в града

Административен съд Русе

Административният съд възстанови поставената през 1999 г. възпоменателна плоча с исторически данни за сградата, в която днес се помещава институцията.
Мемориалният знак напомня за създаването и експлоатирането на зданието в края на 19-и и началото на 20-и век като първото Немско училище (Deutsche Schule) на Балканския полуостров. Плочата беше свалена от фасадата на сградата след като имотът – публична държавна собственост, бе предоставен през 2007 г. на Министерство на правосъдието за нуждите на Административния съд в гр. Русе.

В подкрепа на обществените усилия да бъде съхранена градската памет за една от сградите с историческо значение Административният съд се ангажира с възстановяването на мемориала. Няколко години след преустройството и реконструкцията на сградата, паметната плоча вече е възстановена със съдействието на Община Русе и монтирана в зелената прилежаща площ на съда, откъм ул. „Болград“.

СПРАВКА:

Инициативата за създаването на мемориала е на бивши възпитаници на „Дойче шуле“ в гр. Русе и на членове на Дружеството за българо-германско приятелство, сред които доц. Добрил Христов, Павлина Липованска, покойният вече Васил Савов и др. Плочата от черен гранит, изработена по препоръка на арх. Венцислав Илиев в периода 1996-1998 г., е била поставена след решение на Общински съвет – Русе.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст