ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕЦБ ще подкрепи финансовите пазари при “Брексит”

ецб

Европейската централна банка ще обещае публично да подкрепи финансовите пазари в тандем с Банк ъф Ингланд, при положение че британците гласуват за напускане на Европейския съюз, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки служители на банката, запознати с въпроса.

Това само илюстрира повишеното състояние на тревога в навечерието на референдума в на 23 юни. Опасенията, че евентуален "Брексит" ще плъзне единния блок към рецесия, доведе до обезценка на британската лира и на еврото и провокира солиден спад на световните капиталови пазари.

Според източниците на Ройтерс, подобно изявление от страна на ЕЦБ ще бъде факт на 24 юни, ако резултатите от референдума покажат, че британските избиратели са избрали да напуснат ЕС, като целта е да се укрепи доверието на инвеститорите в цяла Европа и да ограничи бъдещи пазарни трусове.

"Ще има изявление, че сме готови да направи каквото е необходимо, за да се поддържаме адекватна ликвидност на пазарите", посочи висш служител на централната банка, пожелал анонимност.

Обещанието на ЕЦБ ще включва отваряне на т.нар. "суап линии" с английската централна банка, които да позволят нормалната търговия на еврото и на британската лира, както и  ефективно предоставяне на неограничено финансиране в двете валути за европейските банки.

Предоставяне на допълнителни средства на банките след евентуален вот "Брексит" ще облекчи натиска върху тях и ще намали възможността за паника на финансовите пазари след като станат ясни резултатите от вота в петък, 24 юни – малко преди края на търговията преди уикенда.

В дните преди референдума управителите на европейските централни банки ще проведат поредица от срещи, някои от които бяха вече насрочени независимо от вота във Великобритания на 23 юни. Президентът на ЕЦБ Марио Драги и неговите европейски колеги ще се съберат във Франкфурт точно на 23 юни. Управителят на Банк ъф Ингланд Марк Карни, който е член на този "общ съвет", няма да присъства на срещата и все още не е ясно кой ще го замести.

Гуверньорите на 19-те централни банки от еврозоната пък вече са насрочили телеконферентна среща за следващия ден (24 юни), за да решат какъв ще бъде техният отговор на британския вот, посочиха пред Ройтерс двама представители, запознати с въпроса, допълвайки че след това може да последва официално изявление.

През уикенда след британския референдум, шефовете на централни банки от цял ​​свят ще се съберат в Швейцария за годишната среща на Банката за международни разплащания (BIS).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст