ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Офшорките вече ще могат да притежават до 10% от банки и медии

Офис на „А.Е.Бест Съксес Сървисиз ЛТД“

Парламентът прие окончателно промени в Закона за офшорките, с които даде възможност на дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, да могат да имат до дялове във фирми, в които до момента им беше забранено.

С поправки, внесени от ГЕРБ, се дава възможност офшорки да могат да притежават до 10% от банки, застрахователни и пенсионни дружества, предприятия за колективно инвестиране, платежни институции, както се дава възможност за участие в концесии и публично-частни партньорства. В новия отхлабен режим влизат спортните клубове, мобилни оператори, радио- и телевизионенни оператори, издатели на печатни издания и социологически агенции. Запазва се правилото офшорки да не могат да кандидатстват в обществени поръчки.

Според депутата от Реформаторския блок Антони Тренчев (ДБГ) обаче приемането на текста по този начин дава възможност 10 офшорки с 9.99% дялове да притежават изцяло дружество, което да е структуроопределящо за икономиката на страната. Затова от парламентарната му група бяха внесли предложението общият праг на всички участващи фирми, регистрирани в офшорни зони, да не е повече от 10%, но то беше отхвърлено от мнозинството.

Председателят на финансовата комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, поправките са правени след година и половина кореспонденция с Брюксел. Тя допълни, че ще настояват за общи по-рестриктивни европейски правила за офшорната собственост.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст