ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентът на Румъния Клаус Йоханис идва на официално посещение в България

Клаус Йоханис и Росен Плевнелиев

Днес и утре на официално посещение в България ще бъде президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Перспективите за развитие на двустранното икономическо и търговско сътрудничество, партньорството на България и Румъния в ЕС и НАТО, сътрудничеството в Югоизточна Европа, както и ситуацията на сигурност в региона и миграционният натиск към ЕС, се очаква да бъдат сред акцентите в разговора на президентите Плевнелиев и Йоханис.

На 15 юни в 11.30 часа на площад „Св. Александър Невски“ ще се състои церемонията по официалното посрещане на президента Клаус Йоханис. Румънският президент ще положи венец пред Паметника на Незнайния войн.

В 11.55 часа президентите на България и Румъния ще проведат среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, по време на която ще бъдат разменени висши държавни отличия. Българският президент ще бъде удостоен с орден „Звездата на Румъния“ с лента, а президентът на Румъния, с  орден „Стара планина“ с лента.

В 12.20 часа ще започнат пленарните разговори на официалните делегации на България и Румъния, след което двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция, която е от 13.00 часа в Гербовата зала.

В 16.30 часа президентите Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис ще открият българо-румънски бизнес форум, който ще се проведе в сградата на Българската търговско-промишлена палата.

В рамките на визитата си у нас президентът Клаус Йоханис ще проведе срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, както и с министър-председателя Бойко Борисов.

През втория ден от официалното си посещение в България президентът Йоханис ще посети професионалната гимназия с интензивно изучаване на румънски език „Михай Еминеску“ в София.

Клаус Йоханис ще посети град Плевен и село Гривица, където ще отдаде почит пред паметта на загиналите румънски войници в Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г.

По-късно румънският президент ще посети град Пордим и ще разгледа къщата музей „Негово Кралско Величество Карол I“.

Край град Мартен президентът Клаус Йоханис ще разгледа строителната площадка на газовия интерконектор България-Румъния.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст