ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Илияна Йотова и Томислав Дончев в ожесточен спор спрени ли са 1,1 млрд лв. от ЕС

пари бизнес кредит депозит

Спор между вицепремиера Томислав Дончев и евродепутатката от БСП Илияна Йотова има ли спрени европари на стойност 1,1 млирд. лева от фонд "Земеделие" нажежи студиото на Нова тв.

Постоянно има одитни процедури и проверки, но спрени пари няма, увери Дончев.

В момента има процедура към България, продължава одита, гледат се разходите, които са извършени за 2015 г. по Програмата за селските райони, като има забележки по отношение на редовността на проектите, а също и по отношение на обществените поръчки”. Това пък Йотова, която е получила писма от Европейската комисия. По думите й документите моментално изключват възможността към момента да са разплатени всички средства от страна на ЕК. „Отговорът, че са получени всички средства от ЕС, просто не са истини”, категорична бе тя.

Илияна Йотова обясни, че е получила становище от ЕК, не от нейния говорител, на нейни три конкретни въпроса. Въпросите са следните – дали ще има финансови корекции по Програмата за селските райони за България, кои са най-честите грешки, за да се налага такава корекция и каква ще бъде сумата, която няма да бъде изплатена на страната ни. Тя обясни, че въпросите ги е задала, по настояване на част от българските общини, някои от които малки. „Хората се притесняват, че ако се наложат сериозни санкции и корекции, една част от тези общини ще бъдат изправени пред фалит”, категоричен бе евродепутатът.

Илияна Йотова обясни, че към България има процедура по два регламента. „И двата регламента определят как ще се накажат грешките за несвършената работа в България, защото ЕК казва, че не е получила разумно уверение за това как разплащателната агенция на Фонд „Земеделие” е разплатила проектите в страната и няма достатъчно информация за това. Не приема и доклада на Сертифициращия орган. Казвам, че ЕК ще наложи финансови санкции. А въпросните 1,1 млрд. е една събрана сума”, каза също тя.

Томислав Дончев от своя страна каза, че за разлика от европроектите, по които са построени магистралите, при тези за селските райони направеното не е толкова видимо и има много административни процедури. Заради това е лесно да се говори с грешки и манипулативно за тях. Дончев запита няколко пъти Йотова спрени ли са 1,1 млрд. лева, както твърдеше онзи ден председателката на БСП Корнелия Нинова или не.  Отговорете на този прост въпрос, казваше Дончев. Йотова го избягваше и накрая отсече: Стига с този гьобелсов въпрос.

Дончев заключи, че БСП прави всяка седмица драми. Миналата – за доклада на ОЛАФ, че България била най-корумпираната, пък се оказа, че е обратното. Преди два дни – че трябва да връщаме 1,1 млрд.лв., а се оказа, че не е вярно. Каква ли ще бъде драмата следващата седмица, зачуди се вицепремиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст