ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Откриват икономическия форум в Санкт Петербург

икономически форум санкт петербург

В Санкт Петербург се открива Петербургският международен икономически форум, съобщава БНР. Форумът е място за обсъждане както на икономическите проблеми, така и на въпроси на външната политика и геополитиката. За участие в събитието пристигат председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, комисар Кристалина Георгиева, италианският премиер Матео Ренци. България ще бъде представена от министрите на икономиката и земеделието Божидар Лукарски и Десислава Танева.

Днес в "северната столица" на Русия Санкт Петербург започва двадесетото издание на влиятелния икономически форум, който се провежда под патронажа на президента на страната Владимир Путин. Основен акцент в него ще бъдат руско-европейските отношения във времето на "новите реалности", както в Москва определят периода след 2014 г., когато ЕС наложи санкции на Русия, свързани с анексирането на Крим и подкрепата на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Участието на Юнкер в Петербургския икономически форум има за цел да представи пред по-широка аудитория виждането на Брюксел за настоящото състояние на отношенията между ЕС и Русия. Преди няколко месеца Съветът на министрите на външните работи на ЕС определи пет принципа, които са водещи за отношенията на Брюксел към Москва в областите на цялостната европейска сигурност, както и в сферата на енергийната сигурност и развитието на отношенията с източните партньори. Но реална промяна в отношенията между Москва и Брюксел може да настъпи едва след изпълнението на Минските договорености, чиято цел е да бъде сложен край на конфликта в Източна Украйна, коментира БНР. 

Председателят на ЕК Юнкер ще проведе разговор с руския президент Владимир Путин. Днес руският външен министър Сергей Лавров ще участва в специален панел, посветен, както е записано в програмата на форума, на "несъстоялото се руско-европейско стратегическо партньорство".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст