ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Престрелката в Слънчев бряг е оголила хронични проблеми в системата на МВР, сочи анализ на ДСБ

Лидерът на "Демократи за силна България" (ДСБ) Радан Кънев

Криминалната престрелка в Слънчев бряг, в която беше ранен Димитър Желязков /Митьо Очите/, е оголила хронични проблеми в системата за сигурност и в частност – в МВР. Позицията е на ДСБ и беше представена пред журналисти в парламента от зам.-председателя на партията и бивш ръководител на вътрешната комисия Атанас Атанасов. За съжаление обаче, по думите му, тези проблеми, не са отразени и в скорошните промени в закона за МВР, гласувани от НС.

Сред най-тежките депутатът посочи кадровата търговия – издигане и назначаване на възлови места в МВР на зависими служители, които, по думите му, обслужват олигархични кръгове и криминални групи, но не конкретизира констатацията. Това на свой ред демотивирало честните професионалисти, които осъзнавали, че събраната от тях информация се продава от началниците им.

Сред проблемите е и разследването, свързано със слабата квалификация и недостатъчната техническа обезпеченост на екипите.
ДСБ отбелязва също размиване на границата между оперативните служби и прокуратурата. Върху тази дейност няма и парламентарен контрол и аз съм отправил питане към премиера, посочи Атанас Атанасов.

Тъмносините отчитат и сгрешено разпределение на силите с оглед на оперативната обстановка – оголване на големи територии и в същия момент струпване в определени точки на големи сили без критерии, както и недофинансиране на системата, в резултат на което се търсят пари за сметка на социалните придобивки на служителите.

Общественото доверие към способността на властта да се справи с тези предизвикателства е ниско, заради усещането за некомпетентност и зависимост, обобщи Атанас Атанасов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст