ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дянков „източвал“ държавни пари от КТБ

Симеон Дянков

Вицепремиерът и финансов министър в първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков отново се включи като черна станция от телевизионния екран в четвъртък, 14 юни. Той извади мили спомени за "героизма си" как е вадил държавни пари от КТБ много преди да се влоши положението й – още от  2010 г. насам. На  няколко пъти са вадени по няколкостотин милиона лева на държавни фирми от Корпоративна търговска банка, обяви гордо Дянков.

"В Министерството на финансите се притеснявахме, че КТБ става общонационален проблем, не само проблем за банковата система. Говорихме и с БНБ, че може да създаде и голям фискален проблем, но нямаше разбиране. Затова действахме тихо, но това беше недостатъчно. Първо вадихме парите, после казвахме на правителството. Централната банка имаше доста оплаквания към премиера от нашите действия. Съжалявам, че не бяхме още по-динамични и активни", разкри детайли от тайните си операции Дянков.

Той подчерта, че за фалита на КТБ основна вина има ръководството на БНБ и слабите регулации на целия банков сектор. "Фалитът беше политически предопределен. Регулацията на Искров беше твърде лоша и не само спрямо тази банка. Банката можеше да бъде спасена, но не беше заради политически гафове в началото на 2014 г.", каза бившият финансов министър. Допълни и това, че при кабинета "Орешарски" твърде публично и рязко се заговорило за проблемите на банките, вместо тихомълком да бъдат решавани и това също е допринесло за фалита. Дянков обаче услужливо пропуска да спомене, че за проблеми на банките говореше опозицията, и по-точно сегашният премиер.

Има стабилност на европейската икономика в последните две години. Но икономистите се надявахме на по-висок ръст, не просто да се говори за стабилност. Това добави бившият финансов министър.

Пред Европа има и политически предизвикателства, като например референдума за Брексит следващата седмица, посочи Дянков. Той смята, че Великобритания ще остане в ЕС. А еврото ще остане стабилно като валута, независимо от изхода от референдума. Оставам спокоен за еврото. Трябва обаче да се осмисли начинът, по който се преразпределят европейските средства, каза той.

В Европа трябва да се говори за регионално развитие, трябва да се правят икономически политики на ниво региони, коментира бившият финансов министър. Например – трябва да се помисли какво да се направи, за да се помогне на икономиката на Плевен, на Велико Търново, на Разград, каза той.

Дянков даде и една кратка прогноза за второто правителство на Борисов. "Без магистрала "Хемус" Северна България не може да се развие добре. Ако това правителство не направи големи стъпки, за да започне строителството на АМ “Хемус”, то ще е неуспешно."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст