ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До края на месеца ЕК деблокира 1 млрд. евро за Турция заради бежанците

бежанци

До края на месеца Европейската комисия ще деблокира 1 млрд. евро за Анкара по Механизма на ЕС за бежанците в Турция.

Новината бе съобщена от зам.-директора на Генерална дирекция "Миграция и вътрешни работи" на ЕК Оливие Ониди като отговор на питане от турска делегация депутати от Меджлиса. Това стана по време на междупарламентарна среща, домакинствана от ЕП, на която присъстваха депутати и неправителствени организации от Западните Балкани, Гърция и Турция, съобщи БТА.

Турските депутати заявиха: "Все още чакаме 3-те милиарда евро, които са необходими, за да създадем условия за живот на бежанците. Договорите са подписани, но все още чакаме тяхното изпълнение". Представителят на Европейската комисия от своя страна подчерта, че отпусканият 1 млрд. евро са пари от общоевропейския бюджет, но има сериозни проблеми със събирането на останалите 2 млрд. евро, които трябва да дойдат от държавите членки. Депутатите от Меджлиса припомниха, че вече над 3.7 млрд. мигранти са влезли на територията на Турция и се намират в нейни бежански лагери.

Срещата в Брюксел е безпрецедентна, защото за първи път на едно място се събират представители от парламентите от Гърция, Турция и страните от Западните Балкани след сериозното изостряне на бежанската криза в региона. Дискусията бе доста остра, особено между представителите на Македония, Гърция и Турция. Те си размениха много взаимни обвинения, но всички бяха единодушни, че не трябва да се строят стени между държавите, защото са скъпа инвестиция, която не води до резултат.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст