ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС въвежда нови правила срещу данъчните измами

ес

Европейският съюз одобри мерките срещу укриването на данъци, които ще затруднят трансферите на печалби от страна на мултинационалните компании в страни с по-ниски данъци, предаде AFP.

Въвеждането на новите правила от ЕС се наложи най-вече след големите разкрития за данъчни измами известни като „Панама пейпърс“, в които бяха уличени големи банки, фирми и заможни хора.

Предложенията за въвеждането на спешните мерки за борба с данъчните измами бяха договорени едновременно от 28-те финансови министри на страните-членки на ЕС още 17 юни (петък), с изключение на Белгия и Чехия, които поискаха допълнително време за обсъждане на държавно ниво.

Но на 21 юни (вторник) и двете страни приеха въвеждането на новите правила в държавното си законодателство.

Оказва се, че Белгия не е била склонна да приема ограничения относно данъчните облекчения за междуфирменото кредитиране, опасявайки се, че корпорациите ще търсят по-добри данъчни сделки извън Европа.

А, като цяло, Брюксел е и дом на някои от най-големите мултинационални компании в света, докато правителството в страната предлага и благоприятни данъчни режими на много европейски филиали на глобални компании.

Все пак, за да бъде спечелена белгийската подкрепа, на страната е била предоставена възможността да въведе новите данъчни правила едва през 2024 година.

"Днешното споразумение удря сериозно тези, които са ангажирани в корпоративното укриване на данъци", обяви еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси в изявление, но не всички споделиха оптимизма му.
 

На свой ред, евродепутатът Ева Жоли нарече мерките „огромно разочарование“, добавяйки, че контролът върху междуфирменото кредитиране е особено слаб. По думите й министрите са "отразили този централен въпрос минимално".

Новите мерки, предприети от Европа се оказват изключително необходими, за да може ЕС да е в съответствие с новите правила за борба с данъчните измами, установени от ОИСР и групата на на нациите от Г-20.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст