ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Настроенията против “Брексит” се засилват

брексит

Подкрепата за запазване на членството на Великобритания в ЕС се е засилила след убийството на лейбъристката депутатка Джо Кокс, съобщи Ройтерс.

Агенцията се позовава на проучване на британското обществено мнение, публикувано днес. Друго изследване два дни преди референдума обаче показа, че поддръжниците на напускането на ЕС все още са повече.

В четвъртък британците ще гласуват дали да напуснат блока, към който се присъединиха през 1973 г.. Както поддръжниците на "Брексит", така и проевропейските избиратели подновиха агитацията си след тридневна пауза поради убийството на Кокс в четвъртък.

Проучване на института Оу Ар Би за вестник "Дейли телеграф" показа, че 53 на сто се обявяват в подкрепа на европейското членство на страната, което е с 5 на сто повече от миналата седмица. Подкрепата за напускането на ЕС е спаднала с 3 на сто.

Това означава, че резултатите от референдума са несигурни, смята Линтън Кросби, експерт по политическа стратегия, съветвал Консервативната партия на последните национални избори през 2015 година.

Онлайн проучване на института ЮГов, публикувано в "Таймс", обаче дава преднина от 2 процента на привържениците на "Брексит". 44 на сто от участниците в допитването ще гласуват за излизане на Великобритания от ЕС, а 39 процента – против.

Преди убийството на Кокс миналата седмица проучванията показваха подкрепа за напускането на ЕС, но това се промени през уикенда, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст