Не гъби, а примеси в храната са причината за натравяне на софийско семейство преди седмица. Това съобщи пред БНР директорът на института "Пирогов" проф. Стоян Миланов. Един от пострадалите беше лекуван там, като е изписан още миналата седмица.
"Вчера той дойде на един контролен преглед и всичко е нормално, а и чисто клинично не се движеше като отравяне с гъби. Става въпрос за алерген, който предизвиква подобни симптоми, които не могат да бъдат свързани с гъбно отравяне, тоест примес в храната, която консумираме. Това е токсин, който може да бъде срещнат и в старо жито, навсякъде може да бъде", обясни Миланов.
След инцидента големи количества вносни култивирани печурки бяха изтеглени от верига хипермаркети.
Веднага след това, производителят и вносителят на полските гъби заявиха, че ще искат държавата да компенсира загубите им, ако се окаже, че не те са довели до отравянето на семейството от София.
Проби от партидата с полските гъби, които бяха спрени от продажба заради съмнения, че са отровни, са изпратени в лаборатория в Германия, уточниха от Агенцията по безопасност на храните. Резултатите се очакват до края на седмицата.