ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Испания гласуват на извънредни парламентарни избори

испания парламент

Испанските гласоподаватели гласуват на парламентарни избори днес, шест месеца след изборите, на които нито една партия не успя да спечели необходимото мнозинство, предадоха ДПА и ТАСС. На изборите ще бъдат избрани 208 членове на Сената и 350 членове на Конгреса на депутатите.

След изборите, състояли се през декември миналата година, Испания беше обхваната от политическа парализа, защото четирите най-големи партии не успяха да постигнат споразумение за създаването на коалиционно правителство. Партийните лидери подчертаха, че след тези избори трябва спешно да се създаде работещо правителство, но е възможно да се стигне и до трето гласуване, отбелязва ДПА. Това е първият подобен случай в историята на демократична Испания, припомня ТАСС.

Проучванията на общественото мнение показват, че резултатите вероятно ще са сходни с изборите миналата година, когато десноцентристката Народна партия на премиера Мариано Рахой получи най-много места в парламента, но недостатъчно за сформиране на мнозинство. Възможен коалиционен партньор е центристката проевропейска партия "Сиудаданос". Според проучванията на общественото мнение обаче те няма да получат достатъчно места, за да сформират правителство с Народната партия.

Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) се смята за най-голямата политическа сила в страната след Народната партия. ИСРП обаче изключи възможността за коалиция с консерваторите на Рахой. Социалистите се притесняват, че може да останат зад бързо разрастващата се партия "Подемос", обявяваща се против елитите. Новата партия се зароди по време на протестите срещу мерките за икономии и според проучванията подкрепата за нея е близка с тази за социалистите. Много социалисти са твърдо против създаването на лява коалиция с "Подемос", дори ако това означава да бъдат на власт.

Социалистите и "Сиудаданос" опитаха да създадат реформистко и прогресивно правителство на малцинството след провала на първите избори, но двете партии нямаха достатъчна подкрепа, за да гарантират избирането на лидера на ИСРП Педро Санчес за премиер на страната.

Около 36,5 милиона испанци имат право да гласуват, от тях 1,9 милион живеят зад граница. Избирателните секции затварят в 8 часа вечерта (18:00 ч. по Гринуич). Първите резултати се очакват два часа по-късно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст