ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДСБ недоволни от промени в закона за чужденците

Парламент Радан Кънев

Законът за чужденците в България застрашава националната сигурност. Това заявяват в позиция до медиите от ДСБ. Поводът е, че на 15 юни НС прие на първо четене промени в нормативния акт, като една от тях предвижда намаляване шест пъти – от 600 000 на 100 000 лв. на стойността на недвижимо имущество, което дава основание на чуждестранно лице да поиска статут на постоянно пребиваващ в България.

"Тази промяна означава, че практически всеки гражданин на страна извън ЕС, който закупи гарсониера в България, има основание да поиска статут на постоянно пребиваващ в страната,  български личен документ с  произтичащите от това права, както и разрешение за дългосрочно пребиваване в ЕС", смятат тъмносините.

Те припомнят, че според различни източници, само граждани на Руската федерация притежават между 350 000 и 500 000  недвижими имота в България, предимно по Черноморието и Източна България. Освен тях, имоти в България през последното десетилетие са закупили и граждани на Украйна, различни балкански страни и арабски страни от Близкия Изток. Вероятно огромната част от тези гости на страната ни са почтени хора с добри намерения. Няма как да скрием притеснението си, че от либерализацията на българския закон могат да се възползват и лица, които участват в престъпни мрежи, канали за трафик, пропагандатори на опасни идеологии, лица, които да пренесат съществуващи конфликти от други части на света на българска територия или които са проводници на нерегламентирано влияние на чужди държави.

"Предвидената от МС законова промяна, улесняваща получаването на статут на постоянно пребиваващ на хора извън ЕС, вече не на база сериозни инвестиции, генериращи икономически продукт и работни места, а само при притежание на единичен недвижим имот  представлява директен риск за националната сигурност на България и за личната сигурност на българските граждани. По обясними причини тази промяна ще компрометира и усилията на България да се присъедини към Шенгенското пространство", се казва в позицията.

Те са категорични, че не допускат, че промяната в чл. 24 ал.1 т. 19 от Закона е одобрена съзнателно от Министерския съвет. "Предполагаме, че появата на текста в окончателния вариант на законопроекта е умишлено действие на конкретно лице, а по-нататъшното му движение е плод на недоглеждане и лоша координация. Народните представители от ДСБ ще внесем предложение за връщане на стария текст в закона. Призоваваме парламентарните групи,  при второ четене на Закона,  заедно да отменим опасното за националната сигурност нормативно положение", завършват те.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст