ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плащаме над 50 хиляди евро по четири дела срещу България

Пари евро

Плащаме още четири жалби срещу България, отсъдени в Европейския съд по правата на човека, съобщиха от МС.

По делото "Борис Константинов срещу България" ще платим 10 000 евро за неимуществени вреди и 2350 евро за разходи и разноски. ЕСПЧ единодушно намира нарушение на забраната за изтезанията. Жалбоподателят твърди, че е малтретиран от полицията при ареста и задържането му през 2008 г., както и че липсва ефективно разследване по случая. ЕСПЧ приема, че не са налице доказателства, че използването на сила спрямо Константинов е провокирано от неговото поведение и установява, че държавата не е изпълнила задължението си да проведе ефективно разследване по оплакванията му.

В постановеното решение по делото "Кирил Андреев срещу България" ЕСПЧ приема, че са нарушени правото на свобода и сигурност и правото на ефективни правни средства за защита. Делото е свързано с оплакване за незаконосъобразно задържане на жалбоподателя в периода между 17:16 ч. на 7 юни 2012 г., когато съдът е постановил освобождаването му, и 12:10 ч. на 9 юни 2012 г., когато е бил освободен.

Присъдено му е обезщетение от 3500 евро за неимуществени вреди, както и 531 евро за разходи и разноски.

По делото "Говедарски срещу България" Съдът намира нарушение на забраната на изтезанията и нечовешкото и унизително отношение, зачитането на личния и семейния живот и правото на ефективно правно средство за защита.

Жалбата е по повод полицейска операция, извършена в дома на Милко Говедарски и начинът, по който тя се е отразила на него и членовете на семейството му. Присъденото обезщетение е 30 000 евро за неимуществени вреди и 4000 евро за разходи и разноски.

В делото по жалбата "Дидов срещу България" ще платим обезщетение от 500 евро за неимуществени вреди и 1007 лв. за разходи и разноски. Там е констатирано нарушение на правото на свобода и сигурност. Жалбата е по повод задържането през 2007 г. на Стоян Дидов за шест часа и половина по реда на Закона за МВР.

Съдът приема, че задържането е било произволно, тъй като не е било налице обосновано подозрение за извършено от него престъпление. Освен това, тъй като според националните съдилища заповедта за задържане е била определена като законосъобразна, Дидов не е имал възможност да предяви иск по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст