ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов поиска от ЕС ясна позиция за АЕЦ „Белене”

борисов

Премиерът Бойко Борисов се оплака от неопределеността около проекта „Южен поток” и очакваната от Брюксел позиция за АЕЦ „Белене”. Той поиска и ясната и категорична позиция на Европейската комисия и нейните служби за газоразпределителния център на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел тази сутрин.

Борисов и Туск обсъдиха големите енергийни проекти, които могат да бъдат реализирани на територията на България. Срещата е по искане на Туск като продължение на телефонния разговор между двамата през миналата седмица.

„България стриктно изпълнява задълженията си като държава-членка на ЕС, но също така очаква поставените от нея въпроси да получават своевременни отговори. И трите енергийни проекта са от съществено значение за реализиране на енергийната стратегия на Общността, основна част от която са диверсификацията на източниците и трасетата на доставки. Нито един от тези три проекта не е само български, те касаят позиции и решения на ниво Европейски съюз“, заяви премиерът Борисов

Той подчерта, че концепцията на България за газовия хъб е много добра и би била от полза за всички страни в региона, но искаме да получим уверението на Комисията, че от правна гледна точка тя отговоря изцяло на европейското законодателство.

Борисов постави и въпроса за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт” във връзка с АЕЦ „Белене”.

Доналд Туск пое ангажимент в най-кратки срокове да информира българското правителство по какъв начин европейските институции ще реагират по поставените от премиера Борисов теми. 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст