ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Джон Кери: “Брексит” може и да няма

Джон Кери

Американският държавен секретар Джон Кери каза, че "Брексит"-ът може никога да не се осъществи, предаде Франс прес.

Това е един много сложен развод, каза Кери на годишната среща на представителите на разузнавателните служби и на агенциите за сигурност, състояща се в Аспен, в щата Колорадо.

В понеделник Кери имаше среща в Лондон с Камерън и в Аспен каза, че британският премиер не искал да задейства член 50 от Лисабонския договор. Лондон не искал да рискува да се окаже без споразумение за сътрудничество с ЕС след изтичане на периода от две години за Брексит, който ще се задейства при активиране на член 50 от договора, каза държавният секретар. Той добави, че Камерън се чувствал неспособен да започне преговори по нещо, в което не вярва и за което си няма идея как да подходи. Кери каза, че има средства, чрез които решението за "Брексит" може в крайна сметка да бъде преобърнато.

Той каза, че САЩ имат за цел да сключат търговски споразумения както с ЕС, така и с Великобритания в случай на "Брексит". С ЕС договорът ще е многостранен, докато с Лондон двустранен, допълни Кери, цитиран от Ройтерс.

Според държавния секретар излизането на Великобритания от ЕС няма да отслаби НАТО.

Същевременно Държавният департамент съобщи, че Кери ще обсъди с колегите си от ЕС излизането на Лондон от ЕС по време на срещата на върха на НАТО през юли в Полша.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст