ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДПС: Тероризмът няма етнос и религия

Парламент Мустафа Карадайъ

Изключително сме огорчени от поредния терористичен акт, който се извърши на летище „Ататюрк” в Истанбул. Десетки загинаха, много са ранени. Бихме искали да изкажем нашите съболезнования към близките на загиналите. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той коментира, че за съжаление геополитическите процеси са стигнали до ситуация, при която различни политически проекти, които намират място в региона, ползват тероризма като инструмент за постигане на политически цели.

„Тероризмът няма етнос и религия. Терористите са просто терористи”, коментира председателят на парламентарната група на ДПС. Той обясни, че от тази гледна точка партията трябва да изрази позицията си против такива антихуманни проявления.

Карадайъ каза още, че в Турция са пристигнали над 3,5 милиона бежанци и те вече доближават 4 милиона. „При толкова много бежанци явно и терористите намират пролука”, коментира депутатът.

Според Карадайъ темата е чувствителна, защото тези терористични актове се извършват в непосредствена близост до границата на България.

Той изтъкна, че ситуацията е била обсъдена и от Съвета на председателите на либералните партии в Брюксел.

„Безспорно темата за сигурността беше една от темите и то във връзка с проведения референдум във Великобритания. Позицията, която изразихме там е, че за да има по-голяма сигурност и стабилност в Европа и границите на Европа да са по-сигурни, Европа се нуждае от повече политическа интеграцияи по-малко икономическа регулация”, каза още Карадайъ.

Според него Европа има нужда да се върне към мотото си – единство в многообразието, с което да се пресекат тенденциите на краен национализъм и евроскептицизмът.

Мустафа Карадайъ бе категоричен, че реформите не бива да се отлагат и да се върнат в дневния ред на европейските държави и изтъкна значението на по-голямата политическа интеграция в ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст