ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Правната комисия отхвърли референдума на Марешки

Веселин Марешки

Парламентарната правна комисия отхвърли въпросите, предложени в инициирания от Веселин Марешки референдум. Депутатите гласуваха комисията да предложи проект за решение на НС, в който се посочва, че Народното събрание не подкрепя петте въпроса, предложени за национален референдум. Депутатите гласуваха с 10 гласа „за”, против бяха 2-ма и въздържали се също двама.

В началото на заседанието възникна напрежение и Марешки напусна залата, след като комисията гласува точката за референдума да не е първа в дневния ред. Когато й дойде редът, „патриотът” Емил Димитров заяви, че не може всеки да си урежда бизнеса със събиране на подписи и изтъкна, че въпросите касаят и дейностите на варненския бизнесмен.

Той каза още, че при проверени 125 хиляди подписа – 87 хиляди са били редовни. „Подписите са фалшиви, събирани са по аптеки, събирани са по нередовен начин”, коментира Димитров.

Председателят Данаил Кирилов също изтъкна, че подписите за референдума се твърди, че са събирани в аптеките на Марешки, където по закон е абсолютно забранено. 397 356 са действителните подписи, внесени за референдума на варненския бизнесмен. Кирилов изтъкна, че на Марешки не му достигат 2644 подписа до разписаните в Закона за прякото участие на гражданите 400 000, при които Народното събрание е длъжно да подложи въпросите за национален референдум без право на намеса.

По време на дискусията Чавдар Георгиев от БСП заяви, че депутатите трябва да се съобразят с мнението на огромното българско гражданство, което е подкрепило въпросите за референдума. Георгиев не скри, че част от въпросите са противоконституционни и противозаконни и визира 3-ти и 4-ти – за броя на народните представители и партийната субсидия.

Явор Хайтов изтъкна, че преди няколко месеца единодушно в правна комисия депутатите са подкрепили подписката за референдума на Слави Трифонов и посочи, че е ясно какъв референдум ще има с президентските избори на есен. Той апелира да бъде подкрепена и тази подписка.

Председателят на правната комисия опонира, че случаят не сходен, защото събраните подписи от варненския бизнесмен Веселин Марешки са под границата, залегнала в закона. Димитър Делчев пък коментира, че многото въпроси в съчетание с президентските избори може да откаже хората от участие в него.

Становище против приемането на референдума изказаха представители наБългарската петролна и газова асоциация, както и от страна и на Българския фармацевтичен съюз.

Припомняме, на заседание от 26 юни на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите бяха представени и отрицателни становища от страна на Министерство на икономиката и Министерство на здравеопазването.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст