ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сметната палата започва одит на далаверите в Центъра за градска мобилност

Само за реклама на проекта за интегриран градски транспорт в София Йорданкна Фандъкова ще даде 140 хил. лева.

Днес Сметната палата официално връчи заповедта на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) за проверка. Това обяви кметът на София Йрданка Фандъкова, обявявайки, че лично е инициирала проверките в дружеството. Самите резултати от тези проверки са изпратени на Държавната финансова инспекция (ДФИ), която ще работи успоредно със Сметната палата.

Кметът припомни за ужасяващите резултати от корупционните схеми открити при проверка на обществените поръчки за периода 2015 г. и началото на тази година. В три от тях са открити нарушения за крупната сума от 1 200 000 лева. "Тези резултати са изпратени на финансовата инспекция и вече имам резултатите и от възложената техническа проверка за изпълнението на спирконавесите, по повод на които поисках отстраняването на ръководството на ЦГМ. От техническата експертиза стана ясно, че има сериозни несъответствия между изпълнението и заложените технически параметри в договора и изискванията на ЦГМ", подчерта Фандъкова

Следствие резултатите от проверката, кметът на София е поискал да се прекрати договорът на изпълнителя и да бъде възстановена цялата платена сума и съответно Центърът за градска мобилност да поеме поддръжката на тези спирконавеси. 

По думите й, ако изпълнителите не се съгласят на това ще се заведат дела, за да може да се претендира цялата сума, което договорът напълно позволява. "По този начин ще бъде даден поредният урок за фирмите при изпълнение на обществените поръчки, защото най-големите изисквания от страна на хората са по отношение на качеството и нито един служител или фирма не може да си позволява с лека ръка да нарушава изискванията. Затова съм поискала и освобождаването на председателя на комисията, която е приемала тези спирки, защото очевидно това е пропусната възможност да се претендира пред изпълнителите“, коментира Фандъкова.

Припомняме, че На 20 май парламентът единодушно реши да възложи на Сметната палата извършването на одит на "Център за градска мобилност" – София за периода от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г. За сега не е ясно, дали указания период, ще обхване явните корупционни схеми малко преди този период.

Пример за това са двете идентични обществени поръчки от 2013 г. и 2014 година на ЦГМ за доставката на 150 броя мобилни устройства – PDA, необходими за осъществяване на дейността на "Център за градска мобилност" ЕАД във връзка с упражняване на контрол над "Синя зона" и "Зелена зона". Общо за 300 броя. Те са обявени през март 2013 г. и май 2014 г. с прогнозна стойност от по 300 000 лева. И двете се печелят от една и съща фирма – компания с голям опит в участието в процедури по обществени поръчки на държавни и общински структури – Диджитек ООД. Същата фирма печели поръчките с цена около 5 000 лева под прогнозната. 

При така спечелените поръчки, става ясно, че едно мобилно устройство е купено на цена от 1 967 лева. В същото време, за този период едно такова мобилно устройство е можело да бъде закупено от магазините по цена на дребно от 600-650 лева(с ДДС) за брой. Без отстъпките, които обикновено дават търговците за количество. Дори при увеличаване на цената с консумативи към устройството, тя не би могла да надхвърли сумата от 700-750 лв. за брой. 

И така вместо да бъдат платени 225 хил. лева, ЦГМ е платила 590.1хил. лева., а надплатените 365.1 хил. лева на софиянци потъват в нечий джоб. 

Не случайно, а и с пълно право, пътуващите в столичния градски транспорт масово недоволстват против увеличаването на билетчето от 1 лев на 1.60 лева., протестирайки по всевъзможен начин.

Според решението на парламента за възложения одит, резултатите от него ще трябва да бъдат обявени в началото на 2017 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст