Как да различим фискален бон от хвърчаща бележка, каквато ни пробутват из заведенията?

касов апарат касова бележка

Масовото укриване на оборот с неиздаване на редовен фискален бон не е тайна за никого по морето. Репортерски екип на Флагман.бг направи бърза проверка в кои кафенета на пъпа на Бургас ни мамят само с някаква междинна бележка от компютър, за която си мислим, че е редовен бон и че се отчита в НАП. Впрочем това си е редовна практика не само в кафенетата, но и в повечето ресторанти, дискотеки и пианобарове.

Посетихме няколко дневни заведения, намиращи се на главната улица в Бургас, за които отдавна ни е известно, че нямат навика да издават фискални бонове, но се оказа, че навсякъде получихме веднага редовен касов бон, липсваше обичайното разсейване първо да ни дадат хвърчащата междинна бележка, по която да броим парите и да си ходим. Тук говорим за кафенета и магазини, намиращи се буквално под носа на централата на НАП.

Вижте как можете да хванете сервитьора или магазинера, когато не ви издават редовен фискален бон, а хвърчаща бележка: Липсва ли графичното лого ФИСКАЛЕН БОН не сте длъжни да плащате! Станете и напуснете заведението, не могат да ви спрат! Отказвайте да плащате!

Друга позната схема за измама на НАП е с липсата на регистрация по ДДС. В центъра на Бургас, напр., има популярен търговец, който притежава  оборотно луксозно кафене на главната улица, има магазин за бърза храна срещу кметството и втори магазин, продаващ популярна марка млечни продукти, намиращ се до офиса на голяма политическа сила. Този търговец издава касов бон, но под обозначения адрес не можете да видите, че фирмата е регистирана по ДДС. Как така тази фирма, работеща с огромни обороти вече трета година, под носа на НАП, не е натрупала приход за регистрация по ДДС, си остава загадка. Но това  по-скоро не е масово явление, а поведение на човек, който определено е с протекции.

Можете да подавате сигнали за търговци, които укриват оборот чрез неиздаване на фискален бон на телефон 0700 18 700. Най-важното, по което можете да различите фалшификата от фискалния бон е да търсите надписа "ФИСКАЛЕН БОН". Липсва ли, да знаете, че кафето,

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст