АИКБ награди отличниците в борбата със сивата икономика

Награди "Икономика на светло"

За поредна година Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) награди най-дейните личности, медии и организации, спомогнали за борбата със сивата икономика в страната.

Наградите „Икономика на светло“ са първото по рода си признание за постиженията в борбата с неформалната икономика в България. Събитието популяризира сред обществото както приноса на българските предприемачи, бизнесмени и политици за подобряването и развитието на бизнес средата, така и добрите практики за ограничаване и превенция на сивата икономика в страната.

На официална церемония в София в четвъртък (30 юни), неправителствената организация раздаде призовете в конкурса  за 2015 г. в три отделни категории. 

За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата награда получи Агенция „Митници” – за отчетени рекодно високи нива на събираемост през 2015 година и постигнати успехи в борбата с митническите и данъчните измами и контрабандата.

За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством позиция отличени бяха Мартин Димитров, Делян Добрев и Петър Кънев за нормотворческите им инициативи през 2015 година за приемане на законодателството в посока на ограничаване на неформалната икономика.

Призът за журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост спрямо неформалната икономика получи журналистът на бТВ Канна Рачева за журналистическо разследване и принос при разкриване на корупционни практики посредством своето журналистическо разследване за незаконната сеч и за резултатите от 12 годишен авторски журналистически интерес, насочен към разкриване на сивите практики в дърводобива.

Социалният министър Зорница Русинова, която бе сред официалните гости, на свой ред подчерта, че борбата със сивата икономика, борбата с неформалната заетост, всички практики, които водят до трудност при изсветляване на доходите на хората в България са един от нейните приоритети. Русинова добави, че всички идеи, които са обсъдени по отношение на законодателството и по отношение на това, което е постигнато през последната една година дават своя ефект и върху пазара на труда и върху общото икономическо състояние на страната.

Тя уточни, че е важно да се отчете и индивидуалния принос на хората в различните сектори, които помагат на правителството, на социалните партньори, на парламента  и на цялото общество за това в България да има по-високи доходи, по-достойна заетост, работещи и щастливи хора.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст