Гоув: Първо да се договорим с ЕС, после да излизаме

майкъл гоув

Лондон трябва да договори предварително условията за излизането си от Европейския съюз, преди да задейства официално процедурата по член 50, заяви британският министър на правосъдието Майкъл Гоув, който вече обяви, че се кандидатира за поста на премиера Дейвид Камерън, предаде Ройтерс. Решението за задействане на чл. 50 от Лисабонския договор е в ръцете на следващия министър-председател.

"Ако това бъда аз, ще отложа решението за момента, когато ще е най-добре за Великобритания това да стане. Няма да бързам да задействам процедурата, докато не се убедя, че това е правилно за страната", отбеляза политикът консерватор, който ще се бори за лидерската позиция в партията си.

Бих искал да имаме гаранции, че обсъждаме такова излизане от ЕС, при което британската икономика ще остане силна, подчерта той.

Великобритания трябва да задържи миграционния поток в страната на допустимо равнище, каза още Гоув и обеща да осъществи това, ако стане прeмиер.

"Ще направя всичко необходимо да намаля притока на мигранти до допустимото ниво. За да ограничим миграцията, трябва да сме извън Евросъюза", подчерта той.

Намеренията на Гоув противоречат на декларираното от лидерите на ЕС, че няма да има преговори за "Брексит" преди задействане на член 50 и че Великобритания може да остане в общото икономическо пространство, ако гарантира свободата на движение на жителите на ЕС.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст