Как ще проверяват секретното дело срещу Кирчо Киров?

Кирчо Киров

Едно от предоставените на европрокурорите дела е пълно с класифицирана информация и предоставянето й на чуждестранни граждани засяга пряко националната сигурност. Става въпрос за делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров, който постави въпроса в отворено писмо до медиите. Процесът е висящ на трета инстанция, като всички досегашни заседания бяха проведени при закрити врати. Миналият месец Военноапелативният съд потвърди наказанието от 10 години лишаване от свобода и конфискация на половината имущество на Киров, както и уважения в полза на НРС граждански иск в размер на 4 720 196 лева. Наложената от първата инстанция забрана Киров да заема ръководна държавна или обществена длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства беше редуцирана от 15 на 13 години. 

Киров беше оправдан обаче по обвинението в извършено документно престъпление, а докладчикът по делото изрази особено мнение – обстоятелства, които разколебаха силно обвинителната теза на прокуратурата. От досегашния развой на делото излиза, че Киров не е съставил над 1000 официални финансови документа с невярно съдържание за извършени служебни разходи, но такива документи са съставени и въз основа на тях той се е облагодетелствал с милионите. При това не става ясно защо съдят само шефа на службата, ако в схемата за присвояване на средствата със съставяне на счетоводни документи са участвали и други служители. Парите не бяха открити у Киров и по нищо не личи да е изяснено къде всъщност са попаднали. 

Сега ексшефът на разузнаването пита с право защо държавното обвинение е избрало тъкмо неговото дело и как то ще бъде предоставено на чуждестранните прокурори, щом като информацията в него е защитена със закон. "Делото срещу мен засяга операции на Националната разузнавателна служба, затова материалите и доказателствата по него ще бъдат достъпни вероятно след 50 години. Дотогава от него за европейските ни партньори и прокурори, както и за българските медии и граждани ще е видима само присъдата, дори без мотивите – без да могат да преценят дали е правилна и дали почива на доказателства. Откритостта и ефективността на българската прокуратура няма как да се докажат със засекретени дела и мотиви", заявява Киров.

Според него българската прокуратура и правосъдният министър трябва да отговорят на европейските си колеги защо са им дали "невидимо" дело. Киров не допуска, че прокурори от чужди държави ще четат всички материали по дело, което засяга дейността на нашите служби и националната ни сигурност. Есшефът на НРС използва повода отново да атакува военните магистрати, изразявайки надежда бързото им произнасяне по делото на втора инстанция да бъде анализирано от проверяващите. Въззивният състав разгледа делото само в едно заседание, след което Киров се усъмни, че е всички в тричленката са прочели "за един следобед" хилядите страници с доказателства.

"Съмненията, че не всички магистрати, постановили присъдата, са чели делото, оставям за себе си. Оставям за себе си и оценката на нескритото желание присъдата да бъда потвърдена точно преди началото на мониторинга. Въпросът, който остава обаче, е това дело обективно ли е, или е добре разчетено по график дело за показване и за хвалба", допълва Кирчо Киров. И също настоява целият доклад от проверката на европейските прокурори да бъде публично оповестен. Генералът обяви вече, че разполага с информация за оказван натиск върху съда "от хора, произлизащи от високи държавни институции". Според него "делото е заченато като политическо и се развива като такова", а зад него стоят и хора, "свързани с президентската администрация".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст