Показахме си рогата и пред черногорците

Парламент Велизар Енчев

Едва ли има нещо, за което депутатите в българския парламент да не могат да се скарат. Те са способни да си спретнат скандал както за жизненоважни за страната и националните й интереси законопроекти, така и за абсолютно измислени проблеми от локално естество. Ако не друго, вероятно ги възбужда възможността да се понаругаят едни други.

Така една формална ратификация на членството на малката нова държавица Черна гора в НАТО, която би трябвало да мине през пленарната зала на парламента ни бързо и безпроблемно, предизвика конфузна разправия в четвъртък (30 юни). С която събра очите на черногорската делегация, наблюдаваща заседанието от балкона в Народното събрание.

Пръв главнята подпали депутатът от “Атака” Десислав Чуколов. Той нападна правителството на Черна гора, че не е свикало референдум за членството на държавата в Алианса, защото знаело, че народът там няма да го одобри. “Забравихте православните ценности. НАТО е една настъпателна организация”, обяви атакистът. Той обясни, че депутатите от “Атака” не подкрепят присъединяването на Черна гора към НАТО, защото “влизайки в Черна гора, може да се чуе следният слоган: "НАТО – терористи, фашисти”.

След него градусът покачи още повече независимият Велизар Енчев, който също се изказа остро против присъединяването на Черна гора към НАТО. ”Винаги съм подкрепял независимостта и териториалната цялост на Черна гора. Това решение е в противоречие с настроенията на черногорския народ, който е 57% против НАТО, 40% са “за”, а 13% нямат мнение”, цитира той някакво социологическо изследване. По думите му: "С този акт ще задълбочим противоречието в черногорското общество." След което посочи, че самата държава се е отказала да проведе референдум за членството в НАТО, страхувайки се от резултатите, които ще се получат. Председателстващият заседанието Димитър Главчев се принуди да направи забележка на Енчев, но той толкова се беше увлякъл, че завърши с думите: “Черна Гора в крайна сметка е колкото нашите квартали “Люлин” и “Младост”."

За да замаже гафа пред втрещените черногорски гости, водени от председателя на тяхната Скупщина Дарко Пайович, на трибуната излезе шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той заяви, че трябва да ратифицираме присъединяването на Черна гора към НАТО, а не да коментираме избора, който е направила балканската страна. “Както България прие своя път да бъде част от силна и обединена Европа и част от НАТО, така и Черна Гора определили своите приоритети още през 2008 година. Моите уважения към колегите ми, но трябва да уважаваме решенията на другите страни. Искам да поздравя Черна Гора за това, че става част от НАТО. Те имат подкрепата на българския парламент, защото НАТО може да бъде гарант за сигурността в този регион, може винаги да разчитат на приятелството на България“, заключи с патос Цветанов.

В подкрепа на присъединяването на Черна гора към Северноатлантическия пакт се изказаха Янко Янков от ДПС и Стефан Кенов от БДЦ. ”Балканите имат нужда от тази ратификация. Считаме, че изборът на Черна гора е правилен”, каза заместник-председателят на Движението. Председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов също заяви, че партията ще подкрепи ратификацията, като подчерта, че има известен скептицизъм към някои решения на НАТО и се обърна назад към историята. ”Изразяваме благодарност към черногорския народ за участието в революционните борби. Наш дълг е да подкрепим вашето решение, защото ние сме били братя по оръжие и ще бъдем завинаги”, посочи Симеонов.  Подкрепата на Реформаторския блок пък бе заявена от Корман Исмаилов. От БСП не взеха думата, но с гласуването си показаха положителното си отношение към членството на малката балканска държава в НАТО.

В крайна сметка парламентът с подобаващо мнозинство ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Черна гора към пакта. Възпротивиха се само четирима от “Атака” и Велизар Енчев. Черногорската делегация пък благодари със ставане на крака.

Решението да бъде поканена Черна гора и за приключването на преговорите за членство в Алианса беше взето на 2 декември 2015 г. на заседание на Северноатлантическия съвет. “Черна гора трябва да бъде част от НАТО, като България винаги е подкрепяла разширяването на Съюза, защото това носи повече стабилност на Западните Балкани”, мотивира външният министър Даниел Митов внасянето на ратификацията в парламента. Протоколът за присъединяването на Черна гора ще влезе в сила, след като всички страни – членки на НАТО, уведомят правителството на САЩ, че са го ратифицирали.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст