Предадоха на съд двамина за държане и разпространение на наркотици в големи размери

Темида

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу двама мъже за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – амфетамин и марихуана в големи размери – 26256,36 лева. Престъпление по чл. 354А ал.2, вр. с ал. 1, пр. 4, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Обвинението срещу Никола Н. /40 г./ и Дамян К. /42 г./ е за това, че от неустановена дата до 01.04.2014 г. в град Стражица в избено помещение към недвижим имот на улица ”Искър” в съучастие, като съизвършители, държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества, без разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества – амфетамин с тегло 129,164 грама и коноп /марихуана/ с тегло 3697.5 грама, като наркотичните вещества са в големи размери и на обща стойност 26 256,36 лева.

Срещу Никола Н. е повдигнато и обвинение за това, че в имот на ул ”Искър”, в тръба от конструкция на навес, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – амфетамин 6,138 грама, на стойност 184,14 лв. и коноп /марихуана/ 2,005 грама, на стойност 12,30 лева.

Двамата обвиняеми са неосъждани – реабилитирани. Николай Н. се занимавал с разпространение на наркотични вещества – марихуана и амфетамин в района на гр. Стражица. За комуникация с клиентите използвал мобилни телефонни номера. Обикновено предварително били уговаряни времето, мястото, количеството и вида на наркотичното вещество, като говорели с кодирани изрази, като „точки“ – за количество марихуана, „мая“ или „Мария“ – за марихуана и др. В други случаи уговаряли само мястото и времето на срещата, тъй като някой от клиентите поръчвали едно и също количество и вид. По този начин Никола Н. многократно извършил разпространение на марихуана или амфетамин, като цената, на която продавал била между 5 – 10 лв. за грам марихуана и 20 лв. за пликче с доза амфетамин – около 1 грам.

За разпространение на наркотици Никола Н. привлякъл, като свой съучастник Дамян К., който живеел на същата улица. Двамата създали организация, при която държали големите количества от марихуана и амфетамин в дома на Дамян К. С разпространение на наркотиците се занимавал Никола Н. За целта след предварително обаждане отивал в домът на Дамян К. откъдето вземал неголеми количества наркотични вещества, които държал в тайник в имота си докато ги продаде.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд – Велико Търново.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст