90% от млечните продукти в заведенията са със съмнителен произход

зелено сирене

Повече от 90% от млечните продукти, предлагани в заведенията за хранене, са имитиращи и със съмнителен произход. Това заяви в предаването пред БНР Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

В процедура на обществено обсъждане са четири наредби, които пряко засягат производството и качеството на млечните храни и трябва да доведат до възможност потребителят лесно да се ориентира от какво е произведено това, което си купува, обяви той.

Той коментира и начина за превенция:

С новата наредба аналогови продукти, които имитират млечните продукти, могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител. Ако това нещо, което е заложено в наредбата, успее да се реализира, изключва по всякакъв начин консумацията на аналогови продукти в заведенията.
 
Симеон Присадашки каза още, че за да бъдат ефективни проверките на Агенцията по храните, те трябва да се извършват от екипи от други населени места, за да не бъдат разпознаваеми от нарушителите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Трябва ли да се въведе таван на надценките на основните хранителни продукти?

Подкаст