Всеки пети у нас е участвал в корупционна схема миналата година

корупция

Наблюдава се изключително притеснителна тенденция за обвързаност между власт и бизнес интереси. Това партньорство ощетява държавата и гражданите. България е на нивата на корупция преди 15 години. Няма никакъв сериозен положителен ефект към намаляване на корупцията. Това заяви пред БНР Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Организацията инициира обществено-политически форум за противодействие на корупцията.

По отношение на административната корупция данните сочат, че всеки пети български гражданин е участвал в подобна практика миналата година. В сферата на политиката изводите ни се базират на задълбочен анализ на нещата, които се случиха през последните три години и останаха без последствия, обясни той.

Наблюдава се повишаване на корупцията около и преди избори. За нас това ясно показва нездравата коалиция между държава и бизнес. С наближаването на изборите властта търси начини да се разплати и да си осигури ресурс за нов управленски мандат. Критичният период е през 2014-а, после имаме известно намаляване, но не падаме под нивата от 2000-та година. Мерките, които се предприемат, не носят положителен резултат.

 Институциите не водят истинска статистика, която да позволи изводи. Голямата корупция остава безнаказана, хващат се дребни случаи, каза още Марков.

Динамиката в законодателство през последните 15 години беше огромна. Според нас е необходима цялостна административна реформа в системата от контролни органи. На фона на инвестирания ресурс резултатите са незначителни.

Трябва да се създаде прокуратура, подобна на румънската, която да се занимава с корупцията по високите етажи на властта. Тя трябва да е напълно независима от сегашната система. Политическа съпротива не може да няма, защото всички играчи са заинтересовани от запазване на статуквото. Наблюдаваме мерки, които изглеждат добре, но са планирани така, че да не доведат до резултат, каза още Марков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст