ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Схемата „Популярна каса”: Може ли държавата да се намеси?

Парламент Менда Стоянова

Има ли какво да направи държавата във връзка със схемата „Популярна каса”? На този въпрос отговор се опита да даде Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Десетки хора изгубиха спестяванията си в така наречени „популярни каси” в Дупница и Сливен. Оказва се, че измамените мислили, че слагат парите си в банка, която им дава до 18% лихва. Има семейства, които са изгубили до 200 000 лева.

„Взаимоспомагателните каси съществуват като такива. Единственият регламент, по който съществуват, е чрез Закона за кооперациите. Тоест, само кооперация, която е регистрирана като такава, може да осъществява подобна дейност”, обясни Менда Стоянова в предаването „Здравей, България”. По думите ѝ „Популярната каса” в Дупница е имала такава регистрация в Пловдивския окръжен съд като кредитно-спестовна кооперация „Дупнишка популярна каса”.

„В Закона за кредитните институции изрично е казано, че не може да се осъществява каквато и да е дейност, подобна на банковата или под наименование, което подвежда за банкова дейност”, уточни Менда Стоянова. „Всякаква друга влогово-набирателна или кредитна дейност е забранена. В случая според мен имаме класическа измама. А измамите винаги ще съществуват”, коментира Стоянова.

Вторият въпрос според Стоянова е коя държавна институция би могла да осъществява системен контрол? „Няма кой да ги наблюдава, защото това е една измама. Няма кой да наблюдава системно една измама”, заяви Стоянова. По думите ѝ договорите, подписани с , са били абсолютно незаконни. А сега предстои водене на дела.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст