ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Брюксел подновява дебата за визите за САЩ и Канада за българи и румънци

сащ

Европейската комисия ще обсъди проблема с визите за България и Румъния. Говорител на институцията съобщи, че темата ще бъде дискутирана следващата седмица. В понеделник в Брюксел пристига канадският министър за имиграцията, бежанците и гражданството Джон Макколъм.

България и Румъния многократно изразиха безпокойство, че САЩ и Канада все още искат техните граждани да имат визи, за да влязат на тяхна територия. През май двете страни-членки официално предупредиха, че биха се въздържали да подкрепят споразумението с Канада, докато въпросът с визите не намери решение. 

САЩ искат визи и за гражданите на Полша, Кипър и Хърватия. 

През април Комисията предупреди САЩ и Канада да премахнат дискриминационното си отношение към т.нар. "нови" държави от ЕС, за да не се стигне до реципрочно налагане на визи за гражданите на тези две държави от страна на общността.

Товава канадският министър  Джон Маккалъм коментира, че страната е предложила известно облекчаване на изискванията за издаване на визи за гражданите на България и Румъния, но за пълна либерализация в момента не става въпрос. Причината е, че двете държави все още не изпълняват изискванията за свободен режим на придвижване. Сред въведените мерки са откриване на визови центрове в София и Букурещ и въвеждането на ускорено издаване на визи за бизнес пътувания.

Американските власти също посочиха, че България, Румъния, Хърватия и Кипър не отговарят на изискванията за облекчаване на визовия режим. Според правилата отказите на молбите за издаване на виза трябва да са под 3% от общите. За българите например този процент е над 17 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст