ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Челен сблъсък за градски прокурор на София

Бойко Атанасов

НА ПОДЛОЖКА

"В случай че желаете да подкрепите съществуващото състояние на прокуратурата в Република България – състояние на зависимостите и запазването им в този вид, предлагам да гласувате, както досега, и да подкрепите главния прокурор на Република България, като не подкрепите кандидатурата ми."

 

Това е написал следователят от Столичното следствие Бойко Атанасов в концепцията си до Висшия съдебен съвет (ВСС). С рогата напред в поредния конкурс за градски прокурор на София. Ключовият пост в държавното обвинение беше овакантен с напускането на Христо Динев, който подаде оставка в края на май с мотива "здравословни проблеми". Двамата се изправиха един срещу друг в предишния конкурс, който се състоя в началото на 2014 г. и бе спечелен от Динев с мнозинство от гласовете във Висшия съдебен съвет (ВСС). Съперник на Атанасов в сегашния конкурс е доскорошната заместничка на Христо Динев и временно изпълняваща функциите на градски прокурор Емилия Русинова.

Бойко Атанасов прави опити да стане съдебен началник вече пет години. През 2011 г. се кандидатира безуспешно както в конкурса за ръководител на градската, така и в този за районната прокуратура в София. След като загуби от Николай Кокинов, той обжалва избора с мотива, че съперникът му не е представил концепция. Тогава обаче тя не беше още задължителна и затова жалбата му беше отхвърлена.

След уволнението на Кокинов през 2013 г. заради изтеклите записи от разговори с негово участие в дома на премиера Бойко Борисов в Банкя Атанасов отново участва в конкурса за градски прокурор на София – пак нахалост. Сега шансовете на Атанасов са още по-малки след скандалните му разкрития за "шпицкоманда" в столичното следствие, която "мачка" знакови дела срещу лица от високите властови етажи под погледа на шефовете на държавното обвинение.

В последните месеци Бойко Атанасов е в челните редици на атаката срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Поредният му опит да стане съдебен началник очевидно цели да провокира нов сблъсък. Това личи от агресивния стил, в който е изложил вижданията си за работата на градската прокуратура. Той започва с упрек към ВСС, че не е взел предвид еднотипните му препоръки в предишните концепции, които са се оказали правилни "от гледна точка на това, че Вие като кадрови орган не сте избрали административен ръководител, който да доведе успешен мандат до своя край". Атанасов заявява, че досегашните конкурси са били с предизвестен край и за никого не е тайна, че се избира "посоченият от главна прокуратура".

Бойко Атанасов казва още, че назначената през есента на 2013 г. пълна ревизия на Софийската градска прокуратура (СГП) е приключила, но резултатите остават тайна. Той напомня, че най-голямата и най-натоварена прокуратура в страната има функции – "поне на книга" е така – да разследва политическата корупция. Но "вече 25 години разследвания срещу такива извършители започват, след като те са загубили властовите си ресурси и функции".

В същия тон са и очертаните от него приоритети. Първият от тях е анализ и ревизия на всички преписки и дела, водени срещу "настоящите членове на ВСС в качеството им на "неизвестен извършител", по които не е изтекла давността и стоят на трупчета". Атанасов пита още дали такива дела се възобновяват, когато съответният член на съвета  не взема "правилните" решения при гласуване?

Вторият приоритет според Атанасов е анализ и ревизия на всички преписки, жалби и сигнали, които сочат извършени престъпления от главния прокурор, от неговите заместници и подчинените им във Върховната касационна прокуратура. Целта е да се изясни защо те са оставени без движение и кои са авторите на "оказвания натиск на корупционно поведение". Същият анализ според следователя трябва да обхване и всички дела, образувани срещу "неизвестен извършител", който е длъжностно лице.

Според Бойко Атанасов надзорът върху работата на Специализираното звено "Антикорупция" към СГП е иззет неправомерно от Сотир Цацаров с негова заповед. Това довело дотам, че действието на Наказателнопроцесуалния кодекс "вече да няма дори и пожелателен характер" за магистратите от СГП. А главният прокурор се е самоопределил и е станал изпълняващ функциите на градски прокурор. Към ВСС е отправен въпросът защо е необходимо да провежда сегашния конкурс, щом като Цацаров си е присвоил правомощията да разследва лица с имунитет – магистрати, депутати, както и министри. Предложен е и начин за преодоляване на това "васално" подчинение – бъдещият градски прокурор на София да забрани със заповед докладите до главния прокурор и заместниците му за дела, водени срещу такива лица. 

Бойко Атанасов критикува и практиката на командироване, която поставя магистратите в тежки зависимости, тъй като преместването им на по-уютни или на по-престижни места може да бъде прекратено във всеки момент. Следователят настоява и за ясни професионални критерии за избор на заместници, както и за преразпределение в отделните звена съобразно натоварването и тежестта на делата.

Атанасов пита и защо спрените в СГП наказателни производства срещу организирани престъпни групи не се изпращат нито на МВР, за да продължи издирвателните действия, нито на Специализираната прокуратура, където им е мястото. Направена е и рекапитулацията, че ръководството и кадрите на градската прокуратура имат законово задължение да разследват политическата и икономическата корупция, "а не да участват в прикриването й".

За финал Бойко Атанасов призовава членовете на ВСС: "Ако желаете СГП да започне да функционира законово, да има ново административно ръководство, което няма да проявява зависимост към силните на деня политици, вие имате възможност това да се случи, като ме подкрепите".

Каре:
Последният рунд между Бойко Атанасов и ръководството на прокуратурата е отпреди два месеца, когато следователят се оплака, че е незаконно подслушван. Това е станало чрез специални разузнавателни средства, но те били разрешени в разрез със закона. Атанасов установил това от справка от Националното бюро за контрол на СРС. От нея става ясно, че разрешението е издадено без необходимите основания и от некомпетентен орган. В искането за прилагане на спецсредствата липсват данни за съпричастност към разследвани престъпления, а вместо от градския съд в София разрешението е дадено от окръжния. В тази връзка следователят допусна, че председателят на Софийския окръжен съд  Владимир Иванчев може да е бил изнудван с "преписка, която да е послужила той да наруши закона". Така и не стана ясно дали този нов сигнал е приобщен към проверката, която етичната комисия на ВСС започна по предишните изявления на Бойко Атанасов. Сотир Цацаров отрече тогава по времето на неговия мандат Атанасов да е подслушван, а тази седмица стана ясно, че проверката за "шпицкоманда" в прокуратурата е приключила, без да бъдат открити нарушения. Атанасов беше изслушан във ВСС в началото на март, а етичната комисия изиска информация от прокуратурата по изнесеното от него. Съветът отказа обаче да пита ГДБОП и ДАНС има ли оперативни разработки срещу магистрати. Решено беше след събирането на всички материали да бъдат поканени на изслушване както Христо Динев, така и предшественикът му Николай Кокинов. Необходимостта от изслушването на ексшефа на столичното следствие Пепи Еврото и на самия Цацаров пък трябваше бъде преценявана допълнително. Още тогава председателят на етичната комисия на съвета Ясен Тодоров обяви обаче, че Бойко Атанасов говорел "общи приказки", а трябвало "повече конкретика".

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст