ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Франция изпревари Великобритания и вече е пета икономика

франция великобритания

Франция успя да изпревари Великобритания в битката за петата най-голяма икономика в света след рязката обезценка на британската лира в резултат на вота в подкрепа за "Брексит", показват последни изчисления на агенция Ройтерс.

Според последни налични данни на МВФ, през 2015 година брутният вътрешен продукт на Великобритания е възлизал на 1.864 трлн. британски лири. За сравнение между икономиките на отделните страни по принцип се използва средният обменен курс през съответната година. Но ако се използва настоящият валутен курс между еврото и паунда, Франция вече измества Обединеното кралство от петата позиция в списъка на най-големите икономики в света. Пред нея остават САЩ, Китай, Япония и Германия.

В сряда еврото успя да поскъпне над 0.8547 паунда, респективно британската лира се понижи под нивото от 1.17 евро за пръв път от втората половина на 2013 година. Това означава, че размерът на британската икономика през 2015 година е отговарял на 2.172 млрд. евро, докато по същото време БВП на Франция е бил в размер на 2.182 млрд. евро.

През 1997 година Франция загуби престижното пето място от Великобритания, но успя да си го възвърне през 2008 година, тъй като глобалната финансова и икономическа криза по това време доведе до обезценка на британската лира и до по-сериозно влошаване на икономиката на Обединеното кралство. През 2014 година Великобритания обаче успя отново да изпревари Франция в тази класация, но рязкото понижение на паунда през последните дни позволи на Франция да си възвърне петото място.

Трябва обаче да се има предвид, че следващата в списъка е Индия, като тя неминуемо ще успее да надмине в даден момент размера както на британската, така и на френската икономика и скоро може да заеме петото място в световната класация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст