ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Контролът по Черноморието доведе до ръст от 200 милиона

Националната агенция за приходите обяви, че оборотът в търговските обекти по Черноморието за юни е стигнал близо 1 млрд. лева. През същия период на миналата година той е бил с около 200 млн. лв. по-малко.

По всяка вероятност този ръст се дължи на факта, че през последните седмици НАП, МВР и митническите служби започнаха масови проверки в населените места по Черноморието, които ще продължат без прекъсване до края на туристическия сезон.

Над 500 данъчни инспектори наблюдават да се отчитат оборотите и да се издават касови бележки, както и за движението на рискови стоки, включително и за алкохол и тютюневи изделия. Под постоянно наблюдение са борсите и тържищата в близост до курортите, там денонощно дежурят служители на "Фискален контрол".

Още в първите дни от кампанията отчетените обороти са се покачили драстично – и не само в проверените заведения за хранене и увеселение, но и при търговците на едро и туроператори. Приходната агенция за поредна година използва подхода на т.нар открити наблюдения, при които инспекторите присъстват в популярни заведения, дискотеки, ресторанти и паркинги в продължение на дни или седмици. На доста места се констатира, че по време на наблюдението приходите там се увеличават в пъти.

През лятото на Черноморието ще бъдат командировани 730 полицаи. Директорът на дирекция „Контрол“ в НАП Васил Панов по този повод каза: "Ръст от 200 млн. лв. е отличен резултат. През тази година ни интересува много повече промяната на поведението на търговците, отколкото броят на проверките и наложените санкции. Затова наблюдението на ключовите търговски обекти по цялото Черноморие ще продължи без прекъсване до края на сезон.“

Приходите от туризма същи нарастват благодарение на засилените проверки по Черноморието, отчете и премиерът Бойко Борисов пред депутатите по време на блиц контрола в Народното събрание тази седмица. Според премиера част от тези допълнителни приходи е свързана със засиления контрол на данъчните служители и на Агенция "Митници". В същото време се увеличава и броят на туристите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст