ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВФ понижи прогнозите си за еврозоната заради Brexit

мвф

Несигурността, причинена от решението на британците да гласуват за напускане на Европейския съюз, ще предизвика забавяне на икономически растеж в еврозоната до 1,4% през 2017 година от растеж с 1,6% през настоящата година и ще доведе до увеличаване на рисковете за нейното представяне в бъдеще. Тази прогноза направиха от Международния валутен фонд /МВФ/.

Трябва да се има предвид, че през април фондът прогнозира растеж на БВП на еврозоната с 1,7% през тази и през следващата година. Според МВФ, негативното влияние от Brexit ще продължи и през 2018-а година, когато икономиката на еврозоната ще нарасне с 1,6% вместо с предишно прогнозираните 1,7 на сто.

Инфлацията в региона през тази година се очаква да се повиши с едва 0,2% – малко под априлската прогноза за растеж с 0,3%, след което да се ускори до 1,1% през 2017-а година благодарение на по-високите енергийни цени, но под предишна прогноза за повишение с 1,2%.

В своя годишен преглед на политиката на 19-те страни от валутния блок, МВФ посочва, че по-нататъшно забавяне на растежа в световен план може да застраши икономическото възстановяване на еврозоната, което се задвижва от вътрешното потребление. Водещата институция, базирана във Вашингтон също така подчертава, че евентуалният заразен ефект от Brexit, нов ръст на бежанския поток, нарастване на проблемите със сигурността и потенциална банковата нестабилност могат да окажат допълнително негативно влияние върху икономическия растеж в региона.

Заместник-директорът на Европейския департамент Махмуд Прадхан допълни, че ако преговорите между ЕС и Великобритания, свързани с предстоящото разделяне, се проточат във времето и това продължава да причинява намаляване на риск-апетита на финансовите пазари, икономическият растеж в еврозоната може да се забави допълнително. "Ако липсата на риск-апетит се окаже продължителен процес, ние смятаме, че негативното въздействие върху растежа може да се окаже и по-голямо, въпреки че в този момент е много трудно да се каже колко дълго може да трае този период на напрежение на финансовите пазари", заяви Прадхан.

Той добави, че новият сценарий на МВФ за забавяне на икономическия растеж в еврозоната през 2017-а година до 1,4% се базира на предположение за сравнително бързо постигане на споразумение след "развода" между Великобритания и ЕС, което да включва запазването на пълен безмитен достъп до общия европейския пазар за Обединеното кралство. Но дори този "най-оптимален и добър сценарий" ще доведе до забавяне на инвестициите и ще навреди на потребителското и на доверието на финансовите пазари, допълни представителят на МВФ.

Негативното отражение върху икономиката на еврозоната обаче може да бъде много по-голямо, ако Великобритания прекрати напълно търговските си връзки с ЕС и се ограничи само до глобалните правила за внос и износ, определени от Световната търговска организация, отбеляза Махмуд Прадхан. Ние ще станем свидетели на много големи проблеми в международната търговия, ако британците изберат опцията за спазване единствено на правилата на Световната търговска организация, предупреди той.

В новия си доклад фондът също така отбелязва, че средносрочните перспективи за еврозоната са "посредствени", ограничени от наследените кризисни проблеми, свързани с все още високата безработица, нарастващите публични и частни дългове и дълбоко вкоренената структурна слабост. В резултат на това ние очакваме осреднен икономически растеж в региона през следващите пет години от около 1,5% при повишение на инфлацията с едва 1,7%, посочва МВФ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст