ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Със 140 млн. лв. строим хранилище за радиоактивни отпадъци

АЕЦ "Козлодуй"

България ще строи Национално хранилище за битови отпадъци. Проектът ще струва 140 млн. лв. и ще бъде финансиран безвъзмездно от Международен фонд "Козлодуй" (МФК), а средствата по грантовото споразумение се администрират от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която, съвместно с представители на Европейската комисия (ЕК), извършва перманентен мониторинг за усвояването им и управлението на проекта.

Вече е подписан договор за изграждането на първия етап от съоръжението, което ще се осъществи от германо-български консорциум, в състав от немската "Нюкем Текнолъджи" (Nukem Technologies) и четири български компании. Договорът е подписан от Изпълнителния директор на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" Дилян Петров и на представители от консорциума, съобщават от Министерството на енергетиката. 

Хранилището за управлението на ядрените отпадъци в страната ще спомогне за извеждане от експлоатация на спрените ядрени блокове на АЕЦ "Козлодуй". Съгласно подписаното споразумение ще бъдат финансирани строителството на първия модул за погребване на радиоактивни отпадъци, независимият строителен надзор и супервизия за изграждането на първия етап, както и ще бъдат разработени лицензионни документи за въвеждане в експлоатация и получаване на лицензия в съответствие с ядреното законодателство. 

Самото хранилище представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци. То ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Площадка "Радиана" на която ще бъде построено съоръжението се намира в 3-километровата контролирана зона на АЕЦ "Козлодуй".

Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни конструкции, разделени от вътрешни преградни стени на камери. Планирано е хранилището постепенно да се запълва в следващите 60 години.

Очаква се хранилището да влезе в експлоатация през 2021 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст