ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ТТИП увисва заради британците

Обама

Когато при посещението си в Лондон в края на април американският президент Барак Обама заяви, че ако Великобритания напусне Европейския съюз, може да остане на опашката в търговските отношения със САЩ, никой като че ли не обърна особено внимание на тези негови думи. След изненадващия вот на Острова обаче мнозина започнаха да си ги припомнят. И определено има защо. 

Както е известно, от няколко години между Съединените щати и Евросъюза вървят тежки преговори за подписването на Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). Целта е да се премахнат митата и нетарифните бариери от двете страни на Атлантика, за да се създаде най-голямата в света зона за свободна търговия, която ще обхване 820 млн. души. Смята се, че това ще доведе до всеобщ растеж на брутния вътрешен продукт, ще засили износа, а ползите за бизнеса от ТТИП се оценяват на около 100 млрд. евро годишно. Само че очертаващото се излизане на Великобритания от ЕС поставя ново изпитание пред успешното приключване на преговорите, което бе запланувано да се случи до края на тази година. 

Въпросите наистина са много. Какво например ще стане, ако англичаните подпишат ТТИП, а после напуснат общността? Ще продължат ли въобще американците да настояват за такова споразумение при отсъствието на британците в него? Може ли ТТИП да бъде заменено от нови двустранни търговски договори? Има ли шанс да се стигне до сделка между Вашингтон и Брюксел без силния глас на Великобритания? Общо взето, усещането след референдума е за тотална несигурност и неяснота. 

В западната преса се въртят няколко различни сценария за бъдещето на ТТИП и търговските отношения с Великобритания. Според The New York Times при осъществяването на BREXIT американците ще загубят най-верния си партньор в Европейския съюз и съответно възможностите им за влияние в Брюксел ще намалеят драстично. А това ще промени сериозно и хода на бъдещите преговори.

Сайтът Politico.eu пък тиражира версията, че с евентуалното излизане на британците от общността Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство ще загуби много от своята привлекателност. Причината е, че британският пазар формира сериозен процент от общата европейска търговия и изваждането му ще промени коренно основните параметри на споразумението. Изданието цитира и председателя на комисията по международна търговия към Европейския парламент Бернд Ланге (С&Д, Германия), който казва: "Ние губим важен пазар, което означава, че губим ливъридж (ефекта на печалбата) от ТТИП".

BREXIT ще доведе до дълбоки противоречия и нарастваща съпротива от двете страни на Атлантическия океан, твърди в свой материал и "Ройтерс". Историческият "развод", според агенцията, със сигурност ще забави значителния напредък, постигнат на преговорите. 

Трябва да сме честни – ТТИП няма да стигне доникъде в следващите две години, изтъква и експертът Хедър Конли от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания. Подобна позиция изрази и премиерът на Франция Мануел Валс, според когото подписването на договора между Евросъюза и САЩ в сегашната ситуация изглежда невъзможно.

Междувременно президентът Барак Обама обяви, че подкрепя решително постигането на търговско споразумение с ЕС и се надява работата по него да продължи. Говорителят на Белия дом Ерик Шулц пък уточни, че се прави оценка как решението за BREXIT засяга преговорите. "Ако трябва да започнем отделни дискусии с Великобритания, това ще стане от друга гледна точка", отбеляза той. Специалният представител на САЩ за външната търговия Майкъл Фрoман също потвърди, че Вашингтон желае приключването на преговорите по ТТИП до края на годината въпреки BREXIT-а и нарастващото противопоставяне на Франция. 

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, която имаше експресна визита зад Океана, потвърди, че двете страни ще се стремят да приключат с уточненията по споразумението до края на 2016-а. "ТТИП ще преживее BREXIT", смята Малмстрьом. След срещата й с Майкъл Фроман дори бе насрочен 14-ият кръг от преговорите, който ще се проведе на 11 юли в Брюксел.

Колкото до самите британци, те все още не се тревожат за бъдещите проблеми с Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. Основното, за което се говори сега на Острова, са неотложните стъпки при напускането на Европейския съюз. В сферата на търговията това означава, че Великобритания трябва незабавно да си осигури двустранни споразумения с останалите държави членки, за да не блокират бизнес процесите. И едва тогава ще се мисли за някакво общо трансатлантическо партньорство. Вариантите, според експертите, са Обединеното кралство (ако остане такова) да се включи впоследствие към пакта за свободна търговия, а може да се присъедини и към подписаното вече Транстихоокеанско партньорство, макар да е далеч от Тихия океан. 

 

 

Задава се и търговско споразумение между ЕС и Канада

На фона на проблемите, които създава BREXIT, във вторник (5 юли) Европейската комисия предложи подписване и сключване на Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (ВИТС) между ЕС и Канада.

Председателят Жан-Клод Юнкер го определи като "нашето най-добро и най-напредничаво търговско споразумение", предоставящо нови възможности на европейските предприятия, и изтъкна, че би искал то да влезе в сила възможно най-скоро. "Разгледах правните доводи и изслушах държавните и правителствените ръководители и националните парламенти – отбеляза той. – Сега е време за действие. От това зависи доверието в търговската политика на Европа." А Сесилия Малмстрьом, която е комисар по въпросите на търговията,  добави: "Споразумението с Канада е повратен момент в европейската търговска политика".

След като Съветът и Европейският парламент дадат своето съгласие, договорът ще може да се прилага временно, докато не бъде ратифициран от всички страни членки. По този начин се дава възможност за незабавно реализиране на очакваните ползи. ВИТС ще доведе до премахване на почти всички мита и така ще спести на предприятията от общността стотици милиони евро годишно. Съответно ще има и по-ниски цени и по-голям избор на продуктите, внасяни от Канада. Споразумението ще осигури и по-добър достъп на канадския пазар за европейските доставчици на услуги. Освен това ще позволи на компаниите от ЕС да участват в процедури за обществени поръчки на всички равнища на управление – федерално, провинциално и местно, и в най-различни области – ИТ системи, пътища, влакове и т.н.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст