ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Британски адвокати към Камерън: Референдумът не е обвързващ

камерън

Повече от 1000 адвокати изготвиха писмо до Дейвид Камерън, в което изтъкват, че референдумът е по-скоро допитване до народа и няма законово обвързващ характер. Те припомнят, че е необходимата законодателна основа, преди да бъде задействан член 50 от Лисабонския договор, който урежда излизането от организацията на съответна държава, визирайки гласуването в парламента.

Адвокатите съветват правителство да организира независимо разследване на плюсовете и минусите от "Брексит", преди да правят планове за напускане на ЕС.

Те съобщиха, че писмото им ще бъде изпратено до премиера тази седмица. Един от инициаторите на писмото, Филип Колвин, каза, че парламентът е "суверен и пазител на британската демокрация".

"Депутатите са избрани, за да дават преценка на базата на обективни доказателства, за да пазят интересите на страната и избирателите от сегашното и следващите поколения", изтъкна Колвин.

Друг адвокат – Ейдън О'Нийл, посочи, че референдумът е показал, че Великобритания е разединена нация и че всеки прибързан или едностранен акт от страна на правителството ще задълбочи още повече различията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст