ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тереза Мей ще е новият премиер на Великобритания

тереза мей

Вътрешният министър Тереза Мей ще оглави британската консервативна партия и ще бъде следващ премиер на Обединеното кралство. Дотук се стигна, след като единственият и конкурент Андреа Ледсъм се оттегли от надпреварата.

Процесът по избор на нов лидер се очаква да приключи много скоро, обявиха от ръководството на партията, като новият председател ще замени Дейвид Камерън като премиер на страната.

В изявлението си Андреа Ледсъм твърди, че Тереза Мей е идеалният човек, който да ръководи британското излизане от Европейския съюз. Ледсъм предложи и пълната си подкрепа за британския вътрешен министър.

На свой ред председателят на партийната комисия на Консерваторите Греъм Брейди обяви минути след анонса на Ледсъм, че Тереза Мей е единственият останал кандидат за лидер на управляващата партия и че ще се проведе формален процес, който да потвърди новата й роля. Той добави, че след като започне работата си като партиен лидер, Мей автоматично ще стане новият британски министър-председател, заменяйки Дейвид Камерън. Брейди не уточни датата, на която вътрешният министър ще заеме двата поста, но по думите му това ще се случи "много скоро", съобщи агенция "Ройтерс".

Изненадващото развитие идва и едва час след като Тереза Мей стартира националната си кампания с реч в Бирмингам, където заяви, че вижда себе си като кандидат, предлагащ единство и опит.

В речта си тя заяви, че противно на нечии очаквания няма да прави опити да остави страната си в ЕС. Тя припомни, че британците са гласували за излизане от Съюза. "Ще бъда пределно ясна – няма да има опит да останем в ЕС", каза Мей. "Няма да има опит да се върнем в ЕС през задната врата", допълни тя.

"Брексит означава Брексит и ние ще го превърнем в нещо успешно", подчерта Мей. Тя заяви, че Великобритания има нужда от по-добро търговско споразумение с ЕС, което ще е от полза за нейните услуги и стоки.

"Ясно е, че вотът за Брексит е послание, призоваващо за контрол на свободното движение на хора. Нещата в тази насока не могат да продължават като досега", каза Мей и обеща, че като премиер, ще постави правителството в услуга на обикновените работещи хора и ще изгради икономика, която ще помага на всички.

Тя подчерта, че ще работи и за намаляване на разликата в заплащането между шефовете на компаниите и работниците и че в идните седмици ще изготви план "за превеждане на икономиката през този период на сигурност". Като премиер Мей обеща да работи за създаването на повече добре платени работни места, да увеличи производителността, да договори по-добри условия на британското излизане от съюза и да утвърди нова роля на страната в света.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст