ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Турският ЮНЕСКО” иска Ирина Бокова за лидер на ООН

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова

"От все сърце подкрепям кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Лично аз, както и моите колеги се отнасяме с огромно уважение към нея.“ Това заяви шефът на Тюрксой професор Дюсен Касеинов.

В Истанбул снощи тържествено бе открита 40-ата сесия на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/, която ще продължи до 20 юли. Сесията бе открита от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която преди това разговаря с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

От 10 до 20 юли в Истанбул ще бъдат обсъждани проблемите на културното наследство в различните региони на света, както и определянето на новите обекти, които предстои да бъдат включени в списъка за опазване на световното наследство – около 33 на брой. В дневния ред специално ще бъде застъпена темата за опазването на културното наследство на територията на Сирия, което е под заплахата на терористичната групировка "Ислямска държава".

В рамките на домакинството на Истанбул се проведе заседание и на националните комитети на страните от Международната организация за тюркска култура, която се нарича Тюрксой.

Генералният секретар на организацията професор Дюсен Касеинов обясни защо наричат Тюрксой "турският ЮНЕСКО", професор Касеинов посочи, че целите и задачите на Тюрксой напълно съвпадат с тези на ЮНЕСКО. Организацията е създадена през 1993 г., в нея членуват шест тюркскоговорещи държави – Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция, Туркменистан, Узбекистан и осем наблюдатели сред които Татарстан и (признатата само от Анкара) Севернокипърска турска република. Централата на организацията е в Анкара. Обединяващ тюркскоговорещите страни, Тюрксой има задачата да позиционира сътрудничеството между тюркските народи за опазване и предаване на бъдещите поколения на общите паметници на материалната и духовната култура, на достиженията на литературата, музиката, изкуството. В този смисъл ние сме партньори на ЮНЕСКО, каза той.

Според професор Дюсен Касеинов заслуга на организацията е, че членуващите в нея страни, пет от които в миналото са били в състава на бившия Съветски съюз, сега равиват самостоятелно своите национални култури, опазват и доразвиват характерните за региона на Централна Азия паметници, за да станат те достояние на повече хора, да предлагат и реализират съвместни проекти на базата на обединяващите ги фактори – език, история, религия, подобно на франкофонската, на арабската култура и др.

По повод кандидатурата на г-жа Бокова за поста генерален секретар на ООН професор Касеинов заяви: "Познаваме я от доста време, работили сме заедно и в Казахстан, когато бях секретар на националния комитет за ЮНЕСКО. Работил съм и с други ръководители, но определено мога да кажа,че най-плодотворният период на ЮНЕСКО е под ръководството на г-жа Ирина Бокова. Тя е изключително чувствителна и внимателна към разноезичните държави, може би затова, че тя е от България, страна, която е известна с толерантност и след разпада на социалистическия лагер пое по свой път. Може би именно затова тя разбира много добре различията в проблемите на отделните страни и националности и се отнася с внимание и разбиране към техните проекти. Ето защо както ръководството, така и членуващите в Тюрксой определено подкрепяме кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и работим за тази кауза".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст