ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Улесняват земеделските стопани за еднодневните трудови договори

земеделски стопани

Земеделските стопани ще бъдат облекчени в процедурата при сключване на еднодневните трудови договори.  Те ще могат да сключат този вид договор най-късно в последния ден на съответния месец като отработените часове ще се отбелязват в специално изработени трудови книжки и талони. Това съобщи в Русе зам.-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова, цитирана от БГНЕС.

В началото на работния ден работодателят ще предоставя на работника отрязък от талона. Другата част ще бъде съхранена от работодателя след прикрепяне към трудовия договор. Всеки ден ще се изготвя протокол по образец, където ще се посочва дата на полагане на труда и броя на наетите работници.

Целта на еднодневните трудови договори е да се намали сивият сектор в земеделието. Работниците, сключили еднодневен договор, не се лишават от социални помощи и не се прекратява регистрацията им като безработни лица, ако са такива.

В момента Кодексът на труда изисква еднодневният трудов договор да се сключи в началото на работния ден и да бъде регистриран в неговия край. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст