ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Велико Търново е най-красивото място в света за 2016 г. в италианска класация

велико търново

Велико Търново е обявен за най-красивото място в света за 2016 година в класацията е на италианския вестник „Република".

Старопрестолният град печели в класацията, защото е от типа градове, построени на труднодостъпни и дори невъзможни като ландшафт места, които се строят бавно, но  доказват изобретателността и стремежа на човечеството да подчини природата.

Според авторитетното жури Велико Търново е  „архитектурно бижу, предизвикващо възторг във всеки посетител".

„Като цяло и за нас тази новина дойде леко изненадващо. Тази класация не е само на база визията как изглеждат градовете, а все пак там е включена инфраструктурата, историческите обекти и други интересни места. Да не забравяме и природните дадености, ландшафта, а при нас той е уникален", каза Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм", пред БНТ.

В класацията влизат комплексът от манастири Метеора в Гърция, испанският град Ронда, италианският Риомаджоре, Пиодао в Португалия, Санторини в Гърция. 

Велико Търново е разположен върху няколко хълма. Хълмовете Царевец,Трапезица,Момина крепост са били основни центрове на царе и боляри по време на Втора българска държава. Хълмът Света гора е бил духовен и книжовен център, на част от него днес се намира Ректоратът на Великотърновския университет. Хълмът Гарга байр,се намира северно от Трапезица. На хълма Орловец се намират историческия квартал Варуша и кварталите Акация и Картала, най-високата точка е с надморска височина 241 м. Хълмът Трошана,се намира южно от Света гора и западно от язовир Мотела, на него се изгражда Велико Търново хилс.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст