Еврогрупата решава за санкции за Испания и Португалия

еврогрупа

Очаква се министрите на финансите на страните от еврозоната да обявят днес, че Испания и Португалия нарушават бюджетните правила на ЕС, което ще открие пътя за налагане на санкции на двете страни, предаде Франс прес. Това би била безпрецедентна процедура в историята на валутния съюз, отбелязва агенцията. Новината съобщи снощи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. 

Гърция обаче е заела категорична позиция против налагането на санкции срещу Испания и Португалия. Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос по нареждане на премиера Ципрас е изразил категорична подкрепа за двете страни. Финансовите министри на Италия и Франция също са настояли за по-гъвкав подход, подкрепяйки аргумента на своя гръцки колега, че след "Брексит"-а твърдата линия по отношение на финансите в момента щяла да изпрати съвсем погрешно послание на финансовите пазари. 

Максималната глоба, която Европейската комисия може да наложи на двете страни, е в размер на 0.2 процента от БВП. Европейският комисар за икономиката Пиер Московиси изрази очакване Европейската комисия да предложи да бъдат замразени част от средствата от структурните фондове на ЕС, предвидени за Испания и Португалия от догодина. Миналата година бюджетният дефицит на Испания достигна 5 процента от БВП, а този на Португалия – 4.4 процента при разрешени 3 на сто.

Московиси представи своите първи анализи за ефекта от "Брексит" върху европейската икономика. Очаква се излизането на Великобритания да понижи икономическия растеж на Европейския съюз с между 0.2 и 0.5 процента догодина, а този на Великобритания – с между 1 и 2.5 процента. Московиси призова новото британско правителство да задвижи процедурата по излизането на страната от ЕС възможно най-скоро

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст